Oltásellenesség: életekbe kerül a tájékozatlanság

A fertőző betegségek és járványok megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltások alkalmazása, mostanában mégis sok szülő - különféle mendemondák, vallási meggyőződés vagy egyszerű tájékozatlanságból fakadó aggodalom miatt - elutasítja a vakcinákat. Ennek következtében napjainkban is halnak meg európai gyermekek védőoltással megelőzhető betegségekben.

Magyarországon az oltandó korosztályokban az átoltottság 98 százalék körüli, ami azt jelenti, hogy a kötelező oltásokat a becslések szerint a lakosság 1,5-2 százaléka nem kapta meg előírásszerűen. Pedig a védőoltások döntő szerepet játszanak afertőző betegségekés a pusztító járványok elleni küzdelemben, megtagadásuk miatt egy-egy legyőzöttnek hitt ragály újra felütheti a fejét még napjainkban is. Hosszú évek tapasztalatai egyértelműen alátámasztják, hogy amint valahol megbomlik az oltási rend által kifeszített védelem, ott rendre megjelennek a korábban visszaszorított betegségek.

vakcina
A kötelező vakcinákon át kell esni. Az oktalanfélelemelveheti a a gyermekek életét

A tájékozatlanság a fő ok

A kötelező védőoltások alapvetően két csoportba sorolhatóak: vannak életkorhoz kötötten és megbetegedési veszély miatt alkalmazottak. Az életkorhoz kötött oltások közé tartozik többek között a járványos gyermekbénulás, a szamárköhögés, a diftéria (torokgyík), a kanyaró, mumpsz és a tbc elleni vakcina is. Ezek a súlyos, klasszikus fertőzőbetegségek sokáig visszaszorulóban voltak - akárcsak a járványos méreteket öltő fekete himlő, amely a védőoltás eredményeként fokozatosan eltűnt - de még ma is léteznek, így rendkívül fontos, hogy a gyerekek rendben megkapják ellenük a védőoltásokat.

Mégis akadnak szülők (ez alól Magyarország sem kivétel), akik kikerülik az oltási rendet, az oltóanyagok esetleges mellékhatásaitól való félelem vagy egyszerű tájékozatlanság miatt. Sokáig a higanyt tartalmazó tiomerzál adalék volt a feketebárány, azonban a vakcinák eleve nem is tartalmazhatnak higanyt, mert az megölné a legyengített kórokozókat. Majd közel 20 éve egy tanulmány állította, hogy a kombinált mumpsz, kanyaró és rubeola elleni védőoltás (MMR-oltás) tehető felelőssé azautizmuskialakulásáért. Bár azóta már több mint 70 orvosi tanulmány támasztotta alá, hogy az oltás nem hozható összefüggésbe az autisztikus zavarok kialakulásával, a tapasztalatok szerint mégis a legtöbben ezt a vakcinázást próbálják minden áron elkerülni. Ennek eredménye, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Régiójában kanyaró és rubeola járványok vannak jelenleg is.

Szülő és orvos együtt játszhatja ki a rendszert

Sok szülő arra alapozza döntését, hogy az úgynevezett nyájimmunitás védelmet nyújthat a védőoltást nem kapott gyermeke számára is, ilyenkor a beoltatlanok azért nem kapják el a betegséget, mert nincs kitől elkapni. Mindez csak addig működik, míg nem csökken az oltottak száma, vagy a gyermek külföldre nem utazik. Pedig a kanyaróba még akár egy fiatal, egészséges felnőtt is belehalhat.

Mivel a kötelező védőoltási rend eléri a célját, az állampolgári jogok korlátozása arányos a járványügyi biztonsággal, tehát a vakcinázást el kell végezni. A védőoltásokat megtagadó családokat a védőnői hálózatnak jelntenie kell az ÁNTSZ-nél, illetve az OGYI-nál, s adott esetben akár bírósági eljárás is indulhat a szülők ellen. Ezért nem ritka, hogy egyes orvosok, noha aláírják és bepecsételik az oltási könyvet, de nem adják be az előírt oltásokat. Bár még senkit sem buktattak le ezzel, a háziorvosi szakmán belül azonban nyílt titoknak számít, hogy vannak ilyen esetek. Mivel az egészségügyi hatóság csak konkrét esetben ellenőrizhet, ráadásul a kötelező oltások beadása legtöbbször védőnői jelenlét nélkül történik, erre nincs is sok esély, ugyanis egyik félnek - orvosnak és szülőnek - sem érdeke, hogy kiderüljön. Utólag pedig csak laboratóriumi vizsgálattal lehet igazolni, hogy a gyereknek beadták-e az oltást, amihez minden bizonnyal egy szülő sem járulna hozzá.

Miért nem éri meg kihagyni az oltást

Az orvos viszont csak akkor tagadhatná meg a vakcinázást, ha annak szakmai - bizonyos állapot vagy betegség - indoka van. Az oltások általános ellenjavallata a lázas állapot (kivétel például veszettség), immunhiányos állapot, súlyos korábbi oltási szövődmény az adott oltóanyaggal szemben, túlérzékenység az oltóanyaggal, vagy komponenseivel szemben, idegrendszeri betegség, terhesség. Ha azonban bizonyíthatóan ezen kívülálló okok miatt nem adja be a kötelező oltásokat, az súlyos következményekkel járó okirat hamisításnak számít.

Sokak szerint ezért a szülőknek komoly összeget kell fizetni, míg mások arra hivatkoznak, hogy nem pénzért, hanem meggyőződésből kénytelenek csalni az orvosok. A legnagyobb baj azonban, hogy ha csak papíron kapja meg egy gyerek az oltásait, olyan betegségek ellen is védtelen lesz, amelyek bár hazánkban nem vagy ritkán fordulnak elő, de külföldön könnyen megfertőződhetnek velük. Például Németországban, Svájcban, Olaszországban vagy Ausztriában időről időre felüti fejét a kanyaró, ugyanis ezekben az országokban ez a védőoltás nem kötelező.

Van a társadalomnak egy kisebbsége (arányuk 1,5-2 százalékra tehető), akik úgy hiszik, hogy az oltások mögött a pénzéhes háttérhatalom bújik meg. És most nagyon úgy tűnik, hogy orvosok is csatlakoztak az oltásellenesek köréhez, hiszen a legutóbbi hírek szerint vannak olyan orvosok, akik oltás nélkül - persze vaskos boríték ellenében - kiadják a kitöltött oltási könyvet. Így téve lehetővé a szülőknek a büntetések elkerülését és a gyerek felvételét mindenfajta vegzatúra nélkül a bölcsődébe, óvodába, iskolába - állítja egy egészségügyi szakértő. Részletek! Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a védőoltásokról leszögezi, hogy az alábbi állapotok, betegségek nem kizáró okok, tehát az oltásokat el kell végezni:

- allergia, asztma, (atópiás allergiás betegségek nyugalmi szakasza); atópiás dermatitis, alimentáris tojásfehérje allergia,

- konvulzió (görcsök előfordulása) a családi anamnézisben;

- lokális szteroid kezelés;

- dermatózisok,ekcémavagy más lokalizált bőrbetegség;

- krónikus szív-, tüdő- és vesebetegség;

- neurológiai betegségek stabil állapota (pl. központi idegrendszeri bénulás, kontrollált epilepszia) és Down-szindróma;

- újszülöttkori sárgaság;

- újszülöttkori kis súly;

- koraszülöttség;

- alultápláltság.

Az Országos Epidemiológiai Központ minden évben kiadja módszertani levelét a védőoltásokról a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében. A Védőoltási Módszertani Levél az azt megelőző évi védőoltási tevékenységre vonatkozó ismereteket, hazai gyakorlati feladatokat, továbbá az oltásokkal kapcsolatos általános és specifikus indikációkat, kontraindikációkat, az oltóanyagok beszerzésére, tárolására, felhasználására, az oltási nyilvántartásokra, jelentésekre vonatkozó kötelezettségeket, szakmai ismereteket, előírásokat illetve ajánlásokat foglalja össze.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)