Nem véd a szájmaszk a koronavírus ellen

A járvány egy folyamatosan változó, dinamikus rendszer, amelyhez alkalmazkodni kell. Ezért vált szükségessé az eddigi eljárásrend megváltoztatása - hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A magyar illetékes hatóságok folyamatosan nyomon követik a járványügyi helyzetet a világban, azon belül Európában. Az olaszországi események szükségessé tették, hogy kiterjesszék az eddigi "eset" definíciót.

Olaszország, koronavírus, új koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, szájmaszk
Szájmaszkot viselő emberek Milánóban. Fotó: Getty Images

Figyelnek a lázas, köhögő utasokra

A változtatások értelmében most már nemcsak az érintett kínai tartományokból, hanem az Olaszországból és más országokból érkezőkre is összpontosítanak. Kiemelten figyelnek az olyan esetekre, amikor valakinek súlyos légúti tünetei vannak és kórházi kezelést igényel, továbbá ha valaki olyan helyről érkezett, ahol valószínűsíthető a betegség terjedése és legalább egy tünete van (lázas vagy köhög) - ismertette a tisztifőorvos.

Mmivel Debrecenbe is érkeznek Olaszországból repülőjáratok, már a debreceni járatokra is kiterjesztették a szűrést. Az ezzel kapcsolatos eljárásrend nem változott: ha valakinek 38 fok feletti a hőmérséklete és a vizsgálatok alapján a szakemberek szerint gyanúra ad okot, akkor a Szent László Kórházban elkülönítik, amíg igazolják vagy kizárják a betegséget.

Ne használjon szájmaszkot, aki egészséges!

A szájmaszk viselése hamis illúzióba ringatja az embereket, akik így elfeledkeznek az igazán szükséges óvintézkedésről. További részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A szájmaszk nem véd a koronavírus ellen, csak azoknál használ, akik már betegek - hívta fel a figyelmet Jakab Ferenc virológus. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy pánikhelyzetre és félelemre Magyarországon egyelőre nincs ok. Az emberek annyit tehetnek, hogy figyelik magukat, és ha észlelik a tüneteket, orvoshoz fordulnak. Más teendő nincs - fűzte hozzá a szakember.

A hétvége eseményei azonban fordulópontot jelentettek, így el kell kezdeni azt a fajta kommunikációt, hogy mit kell tenni, ha megjelenik a betegség, és ha járvány lesz - hangsúlyozta. A szakember egyébként nem osztja azt a nézetet, miszerint a koronavírus nem súlyosabb az influenzánál. A betegek 17 százaléka súlyos beteg, további 4 százalék pedig kritikus állapotban van.

A szakember szerint nehéz lenne megmondani, hogy mikor jelenhet meg az országban is a járvány, annak viszont nagyon kevés az esélye, hogy egyáltalán nem kerül be Magyarországra az új koronavírus.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció