Mire ügyeljünk, ha étterembe mennénk?

Már nem az otthonmaradáson van a hangsúly, hanem sokkal inkább néhány fontos szabály betartásán.

Bár egyre több helyen kötelező az orrot és szájat eltakaró védőmaszk - vagy legalább kendő - viselete, több ember nem tartja be ezt a szabályt. Amerikai szakértők foglalták össze, milyen pszichológiai okai lehetnek ennek az ellenállásnak. Kattintson a részletekért.

A vidéki városok és Pest megye után lassan a fővárosba is visszatér az élet - a koronavírus-járvány miatti bezártságban töltött hetek után a legtöbben alig várják, hogy újra élvezhessék azokat a korábban hétköznapinak tartott társas tevékenységeket, mint például egy éttermi vacsora, vagy egy kellemes piknik a barátokkal a parkban. Ezekre természetesen már nem kell nemet mondanunk, mindannyiunk biztonsága érdekében viszont erősen ajánlott néhány alapszabályt betartani.

Fontos a távolságtartás

Ha étterembe mennénk, cikkünk születésének pillanataiban a fővárosban egyelőre csak a teraszos, kerthelyiséggel rendelkező vendéglátóhelyek közül válogathatunk. Már a belépéstől kezdve figyelnünk kell arra, hogy tartsuk a távolságot másoktól - legalább másfél méteres védőtávolság ajánlott -, ennek megkönnyítésére a legtöbb helyen az újranyitás előtt már eleve egymástól távolabb helyezték el az asztalokat a teraszokon.

étterem, maszk, távolságtartás, főváros, Budapest, szabály
A pincéreknek és a szakácsoknak kötelező a maszk viselése, a vendégeknek nem. Fotó: Getty Images

Eddig legyen rajtunk a maszk

Az Index a Magyar Közlönyre hivatkozva még május közepén azt írta, hogy miután a vendéglők és éttermek belső, zárt részei is megnyílhatnak, az ott dolgozóknak a vendégek által látogatható területen kötelező a maszkviselés , a vendégeknek nem. Az arcunk eltakarása egyébként is szinte lehetetlenné tenné az étkezést, de külföldi szakértők azt javasolják, az étterembe érkezzünk maszkba, és csak az étkezés előtt vegyük le - ezzel is még inkább óvva saját magunk és mások egészségét.

Így lesz biztonságos a piknik

Mások étterem helyett inkább szabadtéri piknikezésre szavaznak a barátaikkal, de itt is be kell tartani néhány alapszabályt. Amerikai szakértők azt javasolják , tartsunk nagyobb távolságot, mint amit általában szoktunk, és viseljünk maszkot, amit az étkezés idejére vegyünk le. Saját piknikkosarat is érdemes vinni, mert így nem ugyanazokat a holmikat vesszük kézbe, érintjük meg - ez tovább minimalizálja a megbetegedések kockázatát.

"Mintha egy üvegbúrából néznék kifelé" - az nlc.hu cikkében többen elmesélték, hogyan élték meg a kijárási korlátozást.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: