Megvan, kiket kínoz hónapokig a COVID-19

A koronavírus-fertőzöttek mintegy 5 százaléka legalább 8 hétig küzd a betegség tüneteivel. Ők azok, akik az úgynevezett hosszú COVID-ban szenvednek. Nézzük, mi növelheti meg a kockázatát annak, hogy mi is ebbe az 5 százalékba tartozzunk, és a fertőzés hosszú távon megváltoztassa az életünket.

Az 50 év felettiek, a túlsúlyosok, az asztmások és a tüdőbetegek körében nagyobb a hosszú COVID kialakulásának veszélye, a nemek közül pedig a nők esetében magasabb a kockázat. Rizikófaktor továbbá, ha az új típusú koronavírus okozta betegség első hetében legalább 5 féle tünetet tapasztal a páciens - állapították meg a brit kutatók. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy bár a hosszú betegeskedéstől a férfiaknak annyira nem kell tartaniuk, azonban a súlyos lefolyású és a halálos kimenetelű fertőzés az ő körükben gyakoribb - olvasható a BBC cikkében.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus hatásai, koronavírus következményei, koronavírus tünetek,
A nőknél és az 50 felettieknél is nagyobb a veszély. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Van, aki hónapokig beteg

Hét koronavírus-fertőzöttből egy legalább 4 hétig szenved a tünetektől, minden 20. beteg minimum 8 hétig érzi a COVID-19 okozta panaszokat, míg minden 45. páciens akár 3 hónapig is küzd a fertőzéssel. A BBC-nek nyilatkozó 48 éves nő, Vicky Bourne például még márciusban betegedett meg, de még mindig nem épült fel teljesen.

Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből és elmesélte, mi volt a legrosszabb - kattintson!

A nőnél tavasszal köhögéssel és lázzal indult a COVID-19 , majd oxigénre is szüksége volt, kórházba szállítani azonban nem kellett. Azóta hullámokban törnek rá a tünetek. Látásromlásról, extrém mértékű fáradékonyságról és reumához hasonló ízületi fájdalmakról számolt be. Néhány héttel ezelőtt pedig észrevette, hogy nem érez illatokat és ízeket. "Olyan ez, mintha lenne egy gyulladás a testemben, ami hol elmúlik, hol újra felbukkan. Képtelen vagyok megszabadulni tőle, folyamatosan visszatér" - számolt be nehézségeiről a hosszú COVID-dal küzdő nő.

Mindenkinél más

A koronavírus-fertőzés legjellemzőbb tünetei közé tartozik a láz, a köhögés, a légzési nehézség, a szaglás és/vagy az ízérzékelés élvesztése, a fáradékonyság, a hasmenés és a fejfájás is. A fertőzésből azonban már 6 altípust tartanak számon:

  • influenzaszerű tünetekkel és lázzal jelentkezik, vagy

  • influenzaszerű tünetekkel, deláznélkül jelentkezik, vagy

  • emésztőrendszeri panaszokkal jár, vagy

  • extrém fáradtságként jelentkezik, vagy

  • zavart állapotként jelentkezik, vagy

  • légúti és emésztőrendszeri tüneteket egyarát produkál.

A szakemberek szerint a gyermekeknél rendszerint láz nélkül jelentkezik a koronavírus-fertőzés. Náluk leginkább hányás, hasmenés és hasi görcsök utalnak a betegségre.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok is elkapta a koronavírust - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: