Megszenvedik a járvány hatását a vidéki városok

Több milliárd forintos bevételkieséssel számolnak a vidéki városok a koronavírus-járvány miatt. Az önkormányzatok arra számítanak, hogy az áthúzódó hatás miatt a következmények a jövő évre is kihatnak majd.

Szekszárdnak várhatóan több mint 1 milliárd, Zalaegerszegnek 1,5-2 milliárd, Debrecennek pedig 3,65 milliárd forintnyi bevételkiesést okoz idén a koronavírus-járvány. A legtöbb településen a helyi iparűzési adóból, az építményadóból, a gépjárműadóból és az idegenforgalmi adóból elmaradó bevétel, valamint az ingyenes parkolás jelenti a legnagyobb bevételkiesést. De Szombathelyen például csak a közterület-használat ingyenessé tétele miatt 4 millió forinttal kevesebb bevétellel számolhat az önkormányzat. Közben viszont a legtöbb város több mint félmilliárd forintot költ a járvány elleni védekezésre.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus vidék, koronavírus hatásai, koronavírus gazdasági hatásai
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus vidék, koronavírus hatásai, koronavírus gazdasági hatásai

Székesfehérvár és Miskolc a legborúlátóbb

Székesfehérvár önkormányzata rendkívül magas, akár a 9 milliárd forintot is elérő bevételkieséssel számol az idei évre a koronavírus okozta helyzet miatt. A legdrasztikusabb visszaesés az iparűzési adóból származó bevételnél várható, de az intézményi bevételkiesés is jelentős méreteket ölt. Bár az idei költségvetést jelentős tartalékokkal fogadta el a városvezetés, május végén a költségvetés jelentős módosítására szükség lesz.

Miskolc sem sokkal optimistább a koronavírus hatásainak becslésével kapcsolatban. A város több mint 7 milliárd forint bevételkieséssel számol erre az évre, így itt is jelentős újratervezésre szorul az idei költségvetés. Csak az iparűzési adó terén 2,5 milliárdos mínusszal kalkulálnak, a fürdők jegybevétel-kiesése pedig mintegy 895 millió forint.

A Balatonnál is baj van

Koronavírus: berobbanhat a járvány a Balatonnál - kattintson!

A balatoni, főként a Balaton-parti önkormányzatoknál 10-40 százalékos a költségvetési "lyuk", folyamatos a költségvetések újratervezése, fejlesztések állnak le, programok maradnak el - mondta Lombár Gábor, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke, Balatonfenyves polgármestere. Arról is beszámolt, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége útmutatásával kérdőívet küldtek szét a BSZ tagságának, amelyben felmérik majd, hogy a koronavírus-járvány miatt milyen helyzetbe kerültek az üdülőrégió önkormányzatai.

Ezrek akarnak megfertőződni koronavírussal, hogy segíthessenek - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: