Magyaroknak sikerült izolálniuk a koronavírust

A jó hírt Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be az operatív törzs ma délutáni sajtótájékoztatóján.

Kínai tudósok már január elején izolálták az új koronavírus genom szekvenciáját, majd olasz kutatóknak is sikerült ez. Most pedig Magyarországon is áttörést értek el a szakemberek - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos, és gratulált az eredményhez. A kórokozót Kiss Zoltán virológus vezetésével sikerült izolálni, a vírust pedig hazai és külföldi kutatók számára élő és nem élő változatban is rendelkezésre bocsátják.

Csoportos fertőzések várhatók Új szakaszába ért a koronavírus-járvány Magyarországon - jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján. Részletek itt.

De mit is jelent pontosan az, hogy izolálták a vírust? Leegyszerűsítve: egy fertőzött ember mintájából sikerült a vírus DNS-ét oly módon kinyerni, hogy azt tovább szaporíthassák. Ez pedig azért fontos lépés, mert bármilyen gyógyszert, vírusellenes hatóanyagot csakis élő kórokozón lehet tesztelni. Müller Cecília is azt hangsúlyozta, hogy "ezzel lehetőség nyílik a vakcinafejlesztésre, a vírus jobb megismerésére."

A vírus izolációja fontos lépés az ellenszer kifejlesztéséhez. Fotó: Getty Images
A vírus izolációja fontos lépés az ellenszer kifejlesztéséhez. Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államokban egyébként éppen tegnap kezdték meg egy oltóanyag tesztelését embereken. Ám pozitív eredmények esetén is még legalább 2021-ig várni kell arra, hogy széles körben oltani lehessen az embereket a SARS-CoV-2 vírus ellen.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)