Magyaroknak sikerült izolálniuk a koronavírust

A jó hírt Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be az operatív törzs ma délutáni sajtótájékoztatóján.

Kínai tudósok már január elején izolálták az új koronavírus genom szekvenciáját, majd olasz kutatóknak is sikerült ez. Most pedig Magyarországon is áttörést értek el a szakemberek - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos, és gratulált az eredményhez. A kórokozót Kiss Zoltán virológus vezetésével sikerült izolálni, a vírust pedig hazai és külföldi kutatók számára élő és nem élő változatban is rendelkezésre bocsátják.

Csoportos fertőzések várhatók Új szakaszába ért a koronavírus-járvány Magyarországon - jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján. Részletek itt.

De mit is jelent pontosan az, hogy izolálták a vírust? Leegyszerűsítve: egy fertőzött ember mintájából sikerült a vírus DNS-ét oly módon kinyerni, hogy azt tovább szaporíthassák. Ez pedig azért fontos lépés, mert bármilyen gyógyszert, vírusellenes hatóanyagot csakis élő kórokozón lehet tesztelni. Müller Cecília is azt hangsúlyozta, hogy "ezzel lehetőség nyílik a vakcinafejlesztésre, a vírus jobb megismerésére."

A vírus izolációja fontos lépés az ellenszer kifejlesztéséhez. Fotó: Getty Images
A vírus izolációja fontos lépés az ellenszer kifejlesztéséhez. Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államokban egyébként éppen tegnap kezdték meg egy oltóanyag tesztelését embereken. Ám pozitív eredmények esetén is még legalább 2021-ig várni kell arra, hogy széles körben oltani lehessen az embereket a SARS-CoV-2 vírus ellen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció