Magyar kutatás: ennyire hatékonyak a védőoltások

A magyar kutatók az egyik legnagyobb vizsgálatot végezték el a világon, ami a vakcinák hatékonyságát analizálta a harmadik hullámban. Megnyugtató eredmények születtek.

Koronavírus: van, ahol oltáshoz kötik a tömegközlekedést .

Megjelent az első magyarországi tudományos kutatás a védőoltások eredményességéről a járványtannal foglalkozó Clinical Microbiology and Infection angol nyelvű orvostudományi szakportálon - olvasható a koronavirus.gov.hu -n. A kutatás megállapította, hogy minden Magyarországon használt vakcina magas, illetve rendkívül magas hatékonyságú a megfertőződés és a koronavírussal kapcsolatos elhalálozások megakadályozásában. A védőoltás 88-98 százalékra emelte a védelmet a betegség halálos kimenetelével, és 69-89 százalékra a fertőzéssel szemben, ami kiemelkedően erős védelmet nyújt az oltottak részére. Az oltás tehát - történjen bármelyik vakcinával is - tudományosan bizonyított adatok szerint valóban életet ment.

Magyar kutatás vizsgálta a koronavírus-vakcinák eredményességét.
Magyar kutatás vizsgálta a koronavírus-vakcinák eredményességét. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A kutatás az év első felének járványügyi és oltási adatait elemezte, tehát még a járvány negyedik hulláma előtt, idén január és június közötti járványadatok alapján készült. Az eredmény a harmadik hullám során teljesen - azaz kétszer - beoltott 3,7 millió főn alapul (a szakemberek a teljesen beoltott és az oltatlan lakosság adatait vetették össze.) Érdekesség, hogy ez az egyik legnagyobb vizsgálat a világon, ami idén a vakcinák hatékonyságát analizálta (Izraelben 4,7 millió Chilében 4,2 millió oltott bevonásával végezték a kutatásokat).

Kiemelkedő védelem minden korosztályban

A kutatási időszakban öt vakcina hatékonyságát mérték fel az intenzív harmadik hullámban: két mRNS-vakcináét (Pfizer, Moderna), egy inaktívált vakcináét (Sinopharm) és két vektorvakcináét (Szputnyik V, AstraZeneca). A vakcinák eredményességét a második oltást követő 7. naptól vizsgálták, vagyis abban az időszakban, amikor az oltott személyekben várhatóan felépült a teljes védelem a koronavírus-fertőzéssel szemben. Mint kiderült, a vakcinák halálozással szembeni védelme minden korosztályban kiemelkedő volt. A vizsgált mintegy öt hónap alatt, a harmadik hullámban Magyarországon elérhető vakcinákkal elkerült halálozás mintegy 9500 fő.

A kormányzati tájékoztató oldalon felhívták a figyelmet arra, hogy az oltások eredményeit önmagukban kell értékelni, mivel a krónikus megbetegedések megoszlása az egyes populációkban eltérő volt, és ezek megoszlását nem vizsgálták a tanulmányban. Nem jelenthető tehát ki, hogy a Szputnyik volt a leghatásosabb vakcina. Az viszont megállapítható, hogy mind az öt vizsgált vakcina azt az eredményességet mutatta, ami a nemzetközi irodalom alapján várható.

A Pfizerrel oltott 1,5 millió főnél 90,63 százalékos az eredményesség, tehát ezen oltással tízszer kisebb eséllyel haltak meg a tavaszi hullám során. A Modernával beoltott 223 ezer fő esetében 93,65 százalék, míg az AstraZenecát kapott 304 ezer főnél 88,25 százalék volt az eredményesség. 97,52 százalékos hatásosságot mértek a Szputnyik V esetében, ami azt jelenti, hogy az ezzel oltott 820 ezer fő több mint hússzor kisebb eséllyel halt meg a tavasz során, mint az oltatlanok. A Sinopharm eredményessége is magas, 87,85 százalék.

A kutatócsoport munkája egyébként a nyár elején indult Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének a megbízásából, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatbázisára alapozva, mely a Magyarországon alkalmazott vakcinák eredményességét kutatta. Célja annak kimutatása volt, hogy az elérhető vakcinák a 2021 első félévében zajló harmadik hullám során milyen sikerrel védték meg a magyar lakosságot a járvány súlyos hatásaitól.

Kiemelendő, hogy a vizsgálat eredményei a harmadik hullám során döntően jelen lévő alfa variáns esetében mutatott eredményességre vonatkoznak, és nem vonatkoztathatóak közvetlenül a jelenleg zajló delta variánssal szemben nyújtott eredményességre, továbbá nem közölnek adatokat a vakcinák hatékonyságának tartósságáról sem. A tavasszal mért eredmények a megfertőződéssel szembeni védelem esetében csökkentek, tehát harmadik oltásra is szükség van ahhoz, hogy ismét elérjük a most publikált 90 százalékos védelmet a delta variánssal szemben - írja a kormányzati tájékoztató oldal.

A szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház intenzív osztályán COVID-19-cel kezelt betegek háromnegyede nem kapott előzőleg védőoltást - hangzott el a szombathelyi közgyűlés csütörtök reggeli ülésén.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: