Lóféregtelenítőt szedtek COVID-19 ellen

Futótűzként terjedt az amerikai közösségi médiában a hír, miszerint az emberek az alapvetően az állatgyógyászatban használatos, ivermectin hatóanyagú lóféregtelenítőt szedik a koronavírus-fertőzés megelőzése vagy kezelése érdekében. Egy orvos a napokban a túladagolás veszélyeire figyelmeztetett.

Az elsősorban lóféregtelenítésre használt ivermectin alacsony dózisban ugyan alkalmazható embereknél is, de nem a koronavírus által okozott COVID-19 esetében. Ez a szer veszélyes lehet, ezért csak jól megalapozott indokkal írhatják fel valakinek - hívta fel a figyelmet Jason McElyea orvos.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Egyesek lóféregtelenítésre használt gyógyszert szednek COVID-19 ellen.Fotó: illusztráció, Getty Images

Komoly fennakadást okozhatnak a túladagolásos esetek

A szakember arra panaszkodott, hogy az ivermectin-túladagolással kórházba került páciensek további súlyos terhet rónak a koronavírusos betegek miatt egyébként is rendkívül leterhelt kórházakra Oklahomában. Állítása szerint olyan is előfordult már, hogy a túladagolásos esetek miatt csak késlekedéssel tudták ellátni egyes helyeken a lőtt sebekkel érkező pácienseket. Erre reagálva két oklahomai kórház is kiadott egy-egy közleményt arról, hogy náluk még nem kezeltek ivermectinnel túladagolt pácienseket.

Már többen is figyelmeztettek a veszélyre

A COVID-19 okozta megbetegedéssel kórházba kerülők - de még az enyhébb tünetekkel küzdők is - ki vannak téve a vesekárosodás kockázatának .

Az ivermectint annak ellenére kezdték el szedni az új típusú koronavírus okozta COVID-19-ben szenvedő betegek, hogy nincs tudományos bizonyíték a hatékonyságára sem a gyógyításban, sem a megelőzésben. Alkalmazása annyira elterjedt lett az Egyesült Államokban, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) augusztusban külön figyelmeztetést adott ki, amelyben óva intett a szer alkalmazásától. Az ivermectin lovaknak és teheneknek kifejlesztett gyógyszer, amely nagyobb dózisban súlyos károkat okozhat az embernek - emelte ki az FDA.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) nemrég szintén figyelmeztetést adott ki arról, hogy az utóbbi időben élesen emelkedett a mérgezéses eseteket ellátó központokban feljegyzett olyan riasztások száma, amikor ivermectin-túladagolás történt.

Veszélyes trendre hívta fel a figyelmet Twitteren az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal. Sokan tévesen azt hiszik, hogy egy állatgyógyászati készítménnyel megelőzhetik vagy házilag kikezelhetik a koronavírus-fertőzést.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)