Koronavírus: zárva maradnak a párizsi parkok

Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo a fővárosi parkok és zöld területek megnyitását kérvényezte, ezzel egyidőben pedig kötelezővé tette volna a maszk viselését az utcán. Javaslatait azonban a kormány elutasította.

A Párizst keleten és nyugaton körbefogó két nagy parkerdő, a Bois de Vincennes és a Bois de Boulogne hétfőtől látogatható, de a városi zöldövezetek, játszóterek és parkok még mindig zárva vannak, a főváros ugyanis a koronavírus-járvány által legveszélyeztetettebb vörös zónába tartozik. A maszkviselés azonban csak a francia tömegközlekedési járműveken vált kötelezővé, más közterületen és nyilvános helyen csak ajánlott.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Franciaország, koronavírus Párizs, koronavírus korlátozások enyhítése,
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Franciaország, koronavírus Párizs, koronavírus korlátozások enyhítése,

Nem nyitják meg a parkokat

"Nem, nem nyitjuk meg a parkokat és a zöld területeket Párizsban és a környező Ile-de-France régióban, ahogy a vörös övezethez tartozó más régiókban sem" - hangsúlyozta Olivier Véran egészségügyi miniszter. Úgy fogalmazott, hogy erre a szigorra azért van szükség, mert a napsütéses időben az emberek nagyobb eséllyel csoportosulnának a parkokban. A koronavírus terjedése miatt azonban továbbra is be kell tartani a szabályt, miszerint 10 főnél többen nem gyülekezhetnek.

Az előzmények

Véget ért a karantén, de még óvatosak a franciák - a részletekért kattintson ide!

A városvezető és a kormány közötti szóváltás előzménye egyébként az, hogy hétfőn, az általános karantén feloldását követő első este több tucat fiatal gyűlt össze az egyik népszerű piknikező találkozóhelyen, a belvárosi Szent Márton-csatorna partján. Miután az emberek nem tartották be a társadalmi távolságtartást, a rendőrség szétoszlatta az embereket és elküldött mindenkit a helyszínről. Kedden pedig a kormány kérésére betiltották az alkoholfogyasztást a párizsi rakpartokon.

Az egészségügyi hatóságok szerint a koronavírus-járvány még mindig aktív Franciaországban, ahol március 1-je óta csaknem 27 ezren vesztették életüket, és még mindig több mint 22 ezren fekszenek kórházban. A kormány nem zárta ki, hogy amennyiben a fertőzési ráta a következő hetekben megemelkedik, helyi szinteken ismételten karanténintézkedéseket rendel el.

Koronavírusos volt Matt Damon lánya, a színész Írországban van karanténban - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció