Koronavírus: veszélyes "szupervariáns" jelenhet meg

Jövőre várhatóan felbukkan az új típusú koronavírus már megjelent mutációinak veszélyes kombinációja, ez a "szupervariáns" pedig a világjárvány egy újabb rendkívüli szakaszát indíthatja el - figyelmeztetett egy svájci szakértő.

Az új típusú koronavírus és az általa okozott COVID-19 betegség már több mint másfél éve nehezíti meg az életünket. A zürichi Szövetségi Technológiai Intézet (ETH) immunológusa, Sai Reddy azonban nemrégiben arra figyelemztetett, hogy hamarosan egy sokkal nagyobb kihívással, egy úgynevezett szupervariánssal és az általa okozott COVID-22-vel kell majd megküzdenünk - számolt be róla a brit Mirror a svájci Blick nyomán.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Jövőre várhatóan felbukkan egy újabb, veszélyes koronavírus-variáns. Fotó: illusztráció, Getty Images

Oltás nélkül mindenki szuperterjeszővé válhat

Új antivirális szert tesztelnek itthon a COVID-19 ellen

A szakember egy olyan, az eddigieknél potenciálisan veszélyesebb verzió kialakulására számít, amely egyfertőzéssorán akkora vírusterhelést okoz a szervezetben, hogy gyakorlatilag mindenki szuperterjesztővé válik tőle, aki nem kapott védőoltást. Az immunológus éppen ezért most az oltási programok felgyorsítását tartja a legfontosabb feladatnak.

Életünk végéig köztünk maradhat

"A COVID-22 sokkal rosszabb lehet majd annál, mint amit most tapasztalunk. A világnak meg kell küzdeni az újabb fenyegetéssel, és az sem kizárt, hogy ez a vírus életünk végéig köztünk marad" - figyelmeztetett. Hozzátette, az elkövetkezendő években nagyon fontos szerepe lesz az új oltásoknak, amelyeket folyamatosan az újonnan megjelenő vírusvariánsokhoz kell igazítaniuk a fejlesztőknek.

A szakértő az őszi kilátásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, valószínűleg egyre több, már beoltott ember fog majd megfertőződni. Egyes országokban pedig akár ismét nagyon szigorú korlátozásokra lesz szükség ahhoz, hogy megfékezzék a jelenleg domináns és igen ragályos delta variáns terjedését.

A delta variánssal fertőzött betegeknél csak napokkal azután jelentkeznek az első tünetek, hogy a szervezetükbe bejutott a koronavírus.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: