Koronavírus: veszélyes "szupervariáns" jelenhet meg

Jövőre várhatóan felbukkan az új típusú koronavírus már megjelent mutációinak veszélyes kombinációja, ez a "szupervariáns" pedig a világjárvány egy újabb rendkívüli szakaszát indíthatja el - figyelmeztetett egy svájci szakértő.

Az új típusú koronavírus és az általa okozott COVID-19 betegség már több mint másfél éve nehezíti meg az életünket. A zürichi Szövetségi Technológiai Intézet (ETH) immunológusa, Sai Reddy azonban nemrégiben arra figyelemztetett, hogy hamarosan egy sokkal nagyobb kihívással, egy úgynevezett szupervariánssal és az általa okozott COVID-22-vel kell majd megküzdenünk - számolt be róla a brit Mirror a svájci Blick nyomán.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Jövőre várhatóan felbukkan egy újabb, veszélyes koronavírus-variáns. Fotó: illusztráció, Getty Images

Oltás nélkül mindenki szuperterjeszővé válhat

Új antivirális szert tesztelnek itthon a COVID-19 ellen

A szakember egy olyan, az eddigieknél potenciálisan veszélyesebb verzió kialakulására számít, amely egyfertőzéssorán akkora vírusterhelést okoz a szervezetben, hogy gyakorlatilag mindenki szuperterjesztővé válik tőle, aki nem kapott védőoltást. Az immunológus éppen ezért most az oltási programok felgyorsítását tartja a legfontosabb feladatnak.

Életünk végéig köztünk maradhat

"A COVID-22 sokkal rosszabb lehet majd annál, mint amit most tapasztalunk. A világnak meg kell küzdeni az újabb fenyegetéssel, és az sem kizárt, hogy ez a vírus életünk végéig köztünk marad" - figyelmeztetett. Hozzátette, az elkövetkezendő években nagyon fontos szerepe lesz az új oltásoknak, amelyeket folyamatosan az újonnan megjelenő vírusvariánsokhoz kell igazítaniuk a fejlesztőknek.

A szakértő az őszi kilátásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, valószínűleg egyre több, már beoltott ember fog majd megfertőződni. Egyes országokban pedig akár ismét nagyon szigorú korlátozásokra lesz szükség ahhoz, hogy megfékezzék a jelenleg domináns és igen ragályos delta variáns terjedését.

A delta variánssal fertőzött betegeknél csak napokkal azután jelentkeznek az első tünetek, hogy a szervezetükbe bejutott a koronavírus.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)