Koronavírus: vérplazma segített egy kismamán

Felépült egy kismama az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségből. A lengyelországi Sziléziai vajdaság egyik járványkórházában kezelt nő súlyos állapotban volt, ám a vérplazma-terápia hatására meggyógyult.

A Covid-19-ben szenvedő terhes nőt április végén szállították a sziléziai Kedzierzyn-Kozle városban létesített járványkórházba. Mivel a koronavírus okozta betegsége egyre súlyosabbá vált, az orvosok császármetszésről döntöttek. A kisbaba így koraszülött lett, de egészséges.

Lélegeztetőgépen volt

Mi a vérplazmakezelés lényege? A válaszért kattintson ide!

A koronavírusos nő olyan súlyos állapotba került, hogy lélegeztetőgépre kellett kapcsolni, majd múlt hét szerdán megkezték nála a vérplazmakezelést. Ezt követően a nő állapota két napon belül radikálisan javult. A páciens jelenleg már tünetmentes, és várhatóan a jövő héten haza is engedik. A Covid-19-ből felgyógyult donoroktól nyert vérplazma alkalmazását már több lengyelországi kórházban is elkezdték április közepén. A szérumot egyelőre kiegészítő, kísérleti terápiaként használják.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Lengyelország, koronavírus-fertőzés kezelése, koronavírus vérplazmakezelés
Privát koronavírusteszteket végeznek a lengyelországi Wrocław-ban. Fotó: Getty Images

Hatékonynak tűnik a módszer

A módszer már többek között Kínában, az Egyesült Államokban és Magyarországon is kedvező eredményeket hozott. Lengyelországban pedig a Kedzierzyn-Kozlében működő kórház számolt be elsőként a terápia sikeréről. Az első lengyelországi vérplazmadonorok között volt Michal Wos környezetvédelmi miniszter is, aki április elején gyógyult fel a koronavírus-fertőzésből. A lengyel kormány egyénként már egy vérplazma alapú, több súlyos betegség gyógyításában alkalmazott gyógyszereket előállító gyár építését tervezi. Jelenleg a lengyel állam évi mintegy 500 millió zlotyt - nagyjából 38,5 milliárd forintot - költ a külföldről importált, részben a lengyel donoroktól nyert vérplazma felhasználásával készült gyógyszerekre.

Stabilizálódhat a járványhelyzet

Lengyelországban egyébként már lassulni és stabilizálódni létszik a napi új fertőzöttek száma, de a reprodukciós ráta még mindig enyhén 1 felett van, vagyis száz betegtől valamivel több mint száz új ember fertőződhet meg. Az országban csütörtök délutánig csaknem 15 ezer fertőzöttet regisztráltak, a koronavírus-járvány lengyelországi áldozatainak száma pedig már meghaladta a 730-at.

Vigyázat, a kullancsok is okozhatnak a koronavírus-fertőzéshez hasonló tüneteket - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció