Koronavírus: van, aki legalább fél évig beteg

A járvány kezdetén még úgy tudtuk, hogy az új típusú koronavírus okozta betegségből 2-3 hét alatt felépülnek a páciensek. Azonban egyre többen számolnak be arról, hogy akár hosszú hónapokig is szenvednek a fertőzés elhúzódó hatásaitól.

A koronavírus "elrabolja" a tüdő saját immunsejtjeit - kattintson a részletekért!

A koronavírus -fertőzöttek egy jelentős része még hónapokkal a gyógyulttá nyilvánításuk után sem tudnak visszatérni a betegség előtt megszokott életritmusukhoz, bizonyos panaszok ugyanis hosszú távon megkeserítik az érintettek mindennapjait. Ezt az elhúzódó állapotot nevezik hosszú COVID-nak.

A sokáig fennállló panaszokkal küzdő emberek már létre is hoztak egy olyan csoportot, amely próbálja jobban megérteni ezt a jelenséget. Egyik felmérésük szerint a hosszú COVID legalább 205 féle tünetet okozhat, amelyek közül 66 akár 7 hónapig vagy annál tovább is megnehezítheti az életet - számolt be róla a The Guardian .

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fertőzöttek, koronavírus szövődmények, koronavírus tünetek, koronavírus következmények, hosszú COVID
Sokan akár hosszú hónapokig is szenvednek afertőzéselhúzódó hatásaitól.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Meglepő tünetek kínozzák az érintetteket

A globális felmérésben 56 ország összesen több mint 3700 lakosa vett részt, akik bizonyítottan vagy feltételezhetően hosszú COVID -ban szenvednek. Az alanyok 18 és 90 év közöttiek voltak, és mintegy 260 kérdésre adtak választ. A kutatásban való részvétel feltétele volt, hogy az érintettnek már 2020 júniusa előtt tapasztalnia kellett a tüneteket, minimum 28 napig.

A válaszolók 65 százalékánál legalább fél évig húzódott a betegség. Hosszú távú tüneteik közé sorolták egyebek mellett a fáradtságot, a memóriazavarokat, a fejfájást, az álmatlanságot, a szédülést, a beszédzavarokat, az izomfájdalmakat és a légszomjat is. Az alanyok 86 százalékának pedig gyakran romlott az állapota testedzés, szellemi terhelés vagy stressz esetén. 45 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem tudott a korábbi munkarendje szerint visszatérni a munka világába, 22 százalék ráadásul egyáltatlán nem tudott újra dolgozni, még fél év után sem.

Nagyon fontos az utánkövetés

Ki kell emelnünk, hogy a fent említett kutatás nem nevezhető reprezentatívnak, és a válaszadók közül nem mindenki volt igazoltan koronavírusos , sokan pedig rendelkeztek legalább egy alapbetegséggel is. Mindenesetre ezek a tapasztalatok, és a korábbi kutatási eredmények arra figyelmeztetik az egészségügyi szakembereket, hogy elengedhetetlen a fertőzöttek állapotának rendszeres monitorozása, akár több hónapon keresztül.

Nemcsak a tavaly év elején megjelent új kórokozóról tudunk egyre többet, hanem a koronavírus-fertőzés hosszú távú hatásairól is. Így már az is ismert, hogy a kimerültség, valamint az ízületi és mellkasi fájdalom akár hónapokig is gyötörhet minket. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és elsősorban ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra