Koronavírus: van, ahol még mindig nem oltanak

A vakcinahiány tovább súlyosbítja a már amúgy is kétségbeejtő helyzetet a szegényebb régiókban. Míg a világ egy része hamarosan maga mögött tudhatja a koronavírus-járványt, addig Afrikában még mindig nincs elég az oltásokból és az egyéb egészségügyi felszerelésekből, de a munkaerő- és ágyhiány is súlyos méreteket ölt.

Eddig már 2 milliárd koronavírus elleni vakcinát adtak be világszerte. Ennek azonban alig egy százalékával oltottak afrikai lakosokat, ez az arány pedig az idő előrehaladtával vészesen csökken - hívta fel a figyelmet a napokban a The Guardian.

4 országban még senkit sem oltottak be

Van, ahol még a kórházi dolgozók sincsenek beoltva - kattintson!

A világon egyébként már csak 6 olyan ország van, ahol még egyetlen embert sem oltottak be, ezekből 4 - Tanzánia, Burundi, Csád és Eritrea - Afrikában található. A kontinensen mindössze 2 százalékos az átoltottság, miközben az elmúlt két hétben átlagosan 20 százalékkal nőtt az új koronavírus -fertőzöttek száma. "A világjárvány 14 országban súlyosbodik, és csak a múlt héten nyolc országban figyelték meg a fertőzöttek számának hirtelen, 30 százalékos emelkedését" - emelte ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
A vakcinahiány csak súlyosbítja a már amúgy is kétségbeejtő helyzetet.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A szervezet korábban arra is rávilágított, hogy két héten belül 20 millió adag AstraZeneca-vakcinára lenne szüksége Afrikának ahhoz, hogy mindenkinek beadhassák a soron következő második oltási dózist. A kontinens lakóinak 10 százalékos átoltottságához viszont ennek a tízszerese, 200 millió adag kellene az új típusú koronavírus elleni oltóanyagból.

Afrika nem áll készen egy újabb hullámra

A WHO Afrikáért felelős regionális igazgatója, Matshidiso Moeti amiatt is kongatja a vészharangokat, mert szerinte az afrikai kórházak többsége nincs felkészülve a súlyosan beteg páciensek számának drasztikus növekedésére. A világszervezet májusi felmérése azt is megállapította, hogy a kontinens legtöbb államában egészségügyi felszerelésből és személyzetből sincs elég ahhoz, hogy ellássák a koronavírusos betegeket. A legtöbb afrikai országban százezer lakosra egyetlen intenzív ágy jut, vagy még annyi sem. Ez különösen aggasztó adat, ha azt nézzük, hogy Németországban vagy Amerikában 100 ezer lakosonként 25 intenzív ágyat tartanak fenn a COVID-betegeknek.

A WHO adatai szerint egyébként Afrikában jelenleg több mint 4,8 millió fertőzöttről és 130 ezer áldozatról tudnak. Ez a világban regisztrált összes fertőzött 2,9 százalékát, az összes COVID-19 -ben elhunyt sezmélynek pedig a 3,7 százalékát teszi ki. Kérdés, hogy ezek a számok mennyire fedik a valóságot.

Sokkal több halálért felelős a COVID-19, mint hitték - olvassa el a részleteket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: