Koronavírus: túlterheltek a spanyol kórházak

Spanyolországban a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma egy nap alatt ismét több mint nyolcszázzal emelkedett - tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap. A kormány úgy döntött, két hétre leállítják a nem létfontosságú ágazatokat.

A hétfő reggeli bejelentés szerint 447-re emelkedett a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma Magyarországon. Részletek itt.

A szaktárca adatai szerint egy nap alatt, szombat este 21 óráig 838-an hunytak el, ezáltal összesen már 6528-ra emelkedett a járvány spanyolországi áldozatainak száma. A diagnosztizált fertőzöttek száma átlépte a 78 ezer főt - egyetlen nap leforgása alatt 6500 betegnél mutatták ki az új koronavírust (SARS-CoV-2). Mindazonáltal lassulás figyelhető meg a vírus terjedésében, mivel az esetszám napi növekedése mintegy kétezerrel kevesebb volt, mint két nappal korábban. A minisztérium ezzel egyidejűleg több mint 14 ezer gyógyult páciensről adott hírt: péntek estétől szombat estig 2424-en hagyhatták el az egészségügyi intézményeket.

koronavírus, Spanyolország, Barcelona, COVID-19, SARS-CoV-2
koronavírus, Spanyolország, Barcelona, COVID-19, SARS-CoV-2

Hivatalos gyász Madridban

Az eddig kórházi ápolásra szorultak száma meghaladja a 43 ezret, közülük a COVID-19 megbetegedés miatt közel ötezren kerültek intenzív osztályra. A dél-európai országban a járványügyi szakemberek szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy több kórház intenzív osztálya teljesítőképessége határán van. Az ország 17 autonóm közössége közül hatból jelezték, hogy férőhelyeik hamarosan betelhetnek.

A spanyol fővárost is magában foglaló, 6,5 millió lakosú madridi autonóm közösségben a legmagasabb a fertőzöttek száma: eddig több mint 22 ezren betegedtek meg, több mint háromezren pedig életüket vesztették. A régió intenzív ellátásának tehermentesítésére több, jelenleg kevesebb beteget ellátó tartomány egészségügyi felszereléseket, lélegeztető készülékeket ajánlott fel, köztük például Galicia, Murcia és Andalúzia. A madridi tartományi kormány közleményben jelentette be: hétfőtől hivatalos gyászt rendelnek el a térségben, és a tartományi zászlókat félárbocra engedik a középületeket, hogy így adózzanak az áldozatok emlékének.

Csak a létfontosságú ágazatok működnek

Spanyolországban két hete szükségállapot van érvényben, így az oktatási intézmények zárva tartanak, valamint csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt hagyhatják el az embereke a lakóhelyüket. A spanyol kormány vasárnapi rendkívüli ülésén további szigorításról döntött, elfogadva a nem létfontosságú ágazatok kéthetes leállításáról szóló rendeletet. A létfontosságú ágazatok közé tartozik például az egészségügy, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az áruszállítás, az áram-, gáz-, vízellátás, a gyógyszeripar, a telekommunikáció és a média is. Pedro Sánchez miniszterelnök hangsúlyozta, az intézkedés célja, hogy még tovább csökkentsék az emberek közötti érintkezést, és még többen otthon tudjanak maradni. Az intézkedés nem érinti azokat a munkahelyeket, ahol meg tudták oldani a távmunkát.

Kigyógyult az új típusú koronavírus-fertőzésből egy 95 éves beteg Svájcban. Részleteket társoldalunk, az nlc.hu cikkében olvashat ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: