Koronavírus: több mint 150 olasz orvos meghalt

Egy nap alatt 415-tel emelkedett Olaszországban a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és elérte a 26 384-et. Közülük több mint kétszázan az egészségügyben dolgoztak.

Olaszországban enyhén csökkent az elhunytak száma az egy nappal korábbi 420-hoz képest. Csütörtökön 464 volt az elhunytak száma, szerdán 437. Szakértők szerint ez az adat esik a leglassabban és nullázódik majd le a legkésőbb. Az európai országok közül eddig Olaszországban követelte a legtöbb áldozatot az új koronavírus-járvány. Az aktív fertőzöttek száma országosan 680-nal csökkent a korábbi 321-hez képest. A diagnosztizált fertőzöttek száma jelenleg 105 847. A betegek hetvennyolc százaléka házi karanténban tartózkodik, mivel enyhe tüneteket mutat vagy tünetmentes. Több mint 21 ezren vannak kórházban.

Meghalt egy 37 éves magyar nő Vasárnap reggelre elhunyt újabb 10 COVID-19 beteg, és további 57 fővel emelkedett a hivatalosan diagnosztizált fertőzöttek száma. Részletek itt.

Egész Olaszországban több mint 1,7 millió vírustesztet végeztek, ebből mintegy 800 ezret Lombardiában, amely a járvány legfőbb gócpontja. Lombardiában 713-mal emelkedett az azonosított fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 1091 után. A halottak száma 163 volt a huszonnégy órája mért 166-hoz és a csütörtöki 200-hoz képest. A tartományban 34 ezer felett van a diagnosztizált fertőzöttek száma, a halottaké 13 ezernél magasabb.

Orvosok konzultálnak egy bolognai kórház fertőző betegeket ápoló részlegén. Fotó: Getty Images
Orvosok konzultálnak egy bolognai kórház fertőző betegeket ápoló részlegén. Fotó: Getty Images

Napi 14 órát dolgoznak az orvosok

Százötvenre emelkedett a járványban meghalt olasz orvosok száma, valamint 34 ápoló, 18 más egészségügyi dolgozó és 13 gyógyszerész veszítette életét.

Az olasz sajtó időközben megtalálta azt az orvost aki elsőként diagnosztizálta a Sars-Cov-2 vírust olaszországi betegen. A lombardiai Codogno kórházában, február 20-án dolgozó Annalisa Malara aneszteziológus volt, aki az első számú olasz betegen, a 38 éves Mattián elvégezte a vírustesztet. A férfi napok óta magas lázzal, tüdőgyulladással küzdött, állapota válságos volt. Malara doktornő rendelte el a vírustesztet, amelyet addig nem végeztek el a betegen, mivel senki sem gondolta, hogy Olaszországban jelen van a járvány.

Ez a teszt indította el hivatalosan az olaszországi járványhelyzetet, majd február 23-án Codogno és további kilenc lombardiai város vesztegzár alá helyezéséhez vezetett. A szintén 38 éves Malara doktornő több mint két hónapja nem látja családját, napi 14 órát dolgozik intenzív osztályon. Az első olasz beteg Mattiát tizennyolc napig kezelték intenzíven, március 20-án térhetett haza a kórházból.

A Közegészségügyi Hivatal (Iss) adatai szerint módosult a férfiak és nők korábbi aránya: korábban a halottak több mint hetven százaléka férfi volt, de mostanra a férfiak aránya 63,3 százalékra csökkent, a nőké pedig 36,7-re emelkedett. A diagnosztizált fertőzöttek 48,6 százaléka férfi, 51,4 százaléka nő. A betegek több mint 44 százaléka idősotthonban, 24,7 százaléka családban, 10,8 százaléka kórházban fertőződött meg.

Három amerikai egyetem kutatócsoportja szerint a koronavírus ellen hatástalan a BCG-oltást. Az erről szóló hírt az nlc.hu oldalán olvashatja el.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)