Koronavírus: súlyos a helyzet a németeknél

Néhány nap alatt csaknem háromszorosára nőtt Németországban az új koronavírusos esetek száma. A járvány már az ország fővárosát, Berlint is elérte.

Múlt pénteken 53 új koronavírusos esetet jelentettek Németországból, hétfőn viszont ennek csaknem háromszorosát, 157 megbetegedést regisztráltak. A járvány már Berlint is elérte. A tartományi rangú fővárossal együtt a 16 német tartomány közül már 10-ben regisztráltak legalább egy esetet. Az ország keleti részét, vagyis a volt NDK területét Berlin kivételével még nem érinti a járvány.

A fővárost is elérte a járvány

Az első és eddig egyetlen ismert berlini fertőzött egy 22 éves fiatalember, akinél vasárnap este mutatták ki a vírust. A beteg egy tervezett utazás miatt szombaton beoltatta magát trópusi betegségek ellen, néhány órával később azonban belázasodott, valamint végtagfájdalmai és légúti panaszai jelentkeztek. A férfit vasárnap hajnalban kórházba szállították, délután viszont hazamehetett, mert állapota javult, illetve kizártak egy sor lehetséges súlyos megbetegedést - például az agyhártyagyulladást is.

A kórházban azonban egy hete bevezették azt a szabályt, miszerint influenzavizsgálat esetén az új koronavírus jelenlétét vizsgáló tesztet is el kell végezni. Az influenzára végezett teszt negatív eredményt mutatott, a vasárnap estére elkészített koronavírus-teszt viszont pozitív lett. Ezért a beteget ismét kórházba szállították, és elkülönítve helyezték el. A szakemberek kivizsgálják azt a 60 embert is, akikkel a berlini beteg a vírus kéthetes lappangási ideje alatt kapcsolatba került. Afertőzésforrása egyelőre ismeretlen.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, új koronavírus, Németország,
koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, új koronavírus, Németország,

A többi ismert koronavírus-fertőzés legnagyobb részét - 90 esetet - Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A második helyen Bajorország áll 26 fertőzöttel - közülük 14-et már gyógyultnak nyilvánítottak. Baden-Württembergben 20, Hessenben 10, a többi érintett tartományban pedig 1 vagy 2 vírushordozót találtak.

Így lehet lassítani a járványt

Már létező, kipróbált gyógyszerek lehetnek az új koronavírus kezelésének kulcsai egy európai kutatócsoport szerint. Olvassa el a részleteket!

A SARS-családba tartozó új koronavírus - hivatalos nevén SARS-CoV-2 - rendszerint enyhe betegséget okoz, de várhatóan a lakosság többségét megfertőzi. A kérdés csak az, hogy sikerül-e megakadályozni a vírus gyors terjedését - hangsúlyozta Christian Drosten berlini virológus, aki a 2002-2003-as SARS (súlyos akut légúti szindróma) világjárványt okozó koronavírus egyik legismertebb kutatója. Mint mondta, az sem mindegy, hogy a fertőzéshullám néhány hét vagy két év alatt fut végig az országon. Egy fertőzött átlagosan két további embernek adja át a vírust. A járvány feltartóztatásához ezt az arányt 1 alá kell szorítani - emelte ki.

Az óvintézkedések és korlátozások mind a járvány lassítását szolgálják, mert csak így lehet az egész társadalom számára kezelhetővé tenni az új koronavírust. Ez áldozatokkal jár, tehát az ország egyes részén és a mindennapok bizonyos területein korlátozásokkal kell együtt élni - magyarázta Jens Spahn egészségügyi miniszter. Azonban mindig ügyelni kell az arányosságra, így például a határok lezárása nem indokolt, és a nagyobb rendezvények lemondása vagy egész vállalatok bezárása sem feltétlenül szükséges néhány fertőzés vagy fertőzésgyanú esetén - fejtette ki.

Az új típusú koronavírus 2019 végén jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte megközelíti a 90 ezret, a halálos áldozatok száma pedig már 3000 felett van. A járvány már 67 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: