Koronavírus: sokaknál eltűnnek az antitestek

Mindössze néhány hónapig maradnak meg az emberi testben a koronavírus antitestjei - mutatta ki egy német kutatás. Egyelőre kérdéses, milyen mértékben hat ez a hosszú távú immunitásra.

A Münchenben lévő Schwabing Klinikán kezelt páciensek tesztjei szerint jelentősen csökkent az úgynevezett semlegesítő antitestek száma a vérben - közölte Clemens Wendtner, a kórház fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének szakértője. "Kilencből négy páciens esetében látunk csökkenő antitestszámot egy olyan speciális teszt segítségével, amely csak nagy biztonságú laboratóriumokban végezhető el" - mondta, hozzátéve, hogy egyelőre kérdéses, milyen mértékben hat ez a hosszú távú immunitásra és az oltási stratégiákra, de kritikus ellenőrzésre szorul a folyamat.

koronavírus, koronavírus-teszt, antitestteszt
A már felgyógyult betegek is újrafertőződhetnek a SARS-CoV-2-vírussal. Fotó: Getty Images

Az eredmények azt sugallják, hogy a már felgyógyult betegek újrafertőződhetnek a koronavírussal , de ennek megerősítéséhez további vizsgálatokra lesz szükség. A szervezet immunválaszát az antitestek kiválasztásáért felelős B-sejtek és a korábban felismert antitestek észleléséért és megöléséért felelős T-sejtek alkotják. Mindkettőre szükség van a hosszú távú immunitás kialakulásához.

Nem termelt antitestet a koronavírusos magyar úszók szervezete Hiába vettek vért a korábban koronavírus-fertőzésen átesett sportolóktól, az nem tartalmazott antitesteket, így a betegeken sem lehetett segíteni vele. Részletek itt .

Wendtner eredményei egybecsengenek a világ más pontjain végzett vizsgálatok adataival. Kínai kutatók a The Nature című tudományos folyóiratban számoltak be arról, hogy a koronavírus-antitestek száma két hónap után erőteljesen csökkent a vérben. Ez különösen igaz volt a tünetmentes páciensekre, akik kevesebb antitestet termeltek, ezáltal gyengébb volt az immunválaszuk.

A vakcinák sem védenek majd?

A King's College London tudósai is arra jutottak, hogy a fertőzés után mindössze három hónap alatt elveszítik a páciensek az immunitásukat. A tudósok több mint 90 páciens és az egészségügyi ellátásban részt vevő dolgozó immunválaszát elemezték. Arra jutottak, hogy a vírust elpusztítani képes antitestek szintje mintegy három héttel a tünetek megjelenése után csúcsosodott, majd gyorsan visszaesett. A vérvizsgálatok kimutatták, hogy míg az emberek 60 százalékának szervezete indított erős immunválaszt a vírus ellen a fertőzés csúcspontján, addig csupán 17 százalékuknál maradt ugyanilyen hatékony a védelem három hónappal később - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. Az immunrendszer többféleképpen képes legyőzni a koronavírust, de az antitestek jelentik a fő védelmi vonalat. Az eredmények arra utalnak, hogy az emberek a szezonális hullámokban újrafertőződhetnek és a vakcinák sem védik őket sokáig.

Hogyan jutok haza a szigorítás után, ha külföldön nyaralok? - ezt a kérdést a napokban sokan feltették, ezért társportálunk, az nlc.hu beutazási kisokossal segít, melyet ide kattintva olvashat el.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: