Koronavírus: Pest megyében is enyhítenek

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet 64. napján megtartott Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányülésen meghozott döntésekről tájékoztatott.

Hétfőtől Pest megyében is érvényesek a vidéken korábban bevezetett enyhítések, így Magyarországon várhatóan csak a fővárosban maradnak életben a koronavírussal kapcsolatos szigorú korlátozások - ismertette Gulyás Gergely. A biztonsági szabályokat - tehát az arc eltakarását és a 1,5 méteres távolságot - azonban továbbra is országszerte be kell tartani.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások enyhítése, koronavírus Budapest, koronavírus Pest megye, koronavírus vidék, kormányinfó
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások enyhítése, koronavírus Budapest, koronavírus Pest megye, koronavírus vidék, kormányinfó

Újabb lazítások vidéken és Pest megyében

Megszenvedik a járvány hatását a vidéki városok - olvassa el a részleteket!

A kormány arról is döntött szerdán, hogy vidéken és Pest megyében hétfőtől már a zárt helyiségekben is fogadhatnak vendégeket az éttermek és a kávézók. Az ott tartózkodóknak azonban maszkot kell viselniük, amikor lehetséges, a dolgozóknak pedig a munkaidő teljes ideje alatt kötelező az arc eltakarása. A koronavírus elleni védekezés második szakaszában megnyitják továbbá a parkokat és a játszótereket, valamint a szállodák és a panziók is fogadhatnak vendégeket jövő héttől.

Nyártól megtarthatók az esküvők

A döntések értelmében a jelenlegi koronavírus-helyzet lehetővé teszi, hogy vidéken és Pest megyében június elsejétől megrendezzék az esküvőket - maximum 200 főig és a biztonsági intézkedések betartása mellett. Megtarthatók továbbá az ottalvást nem igénylő nyári gyermektáborok is, további döntés ezzel kapcsolatban a hónap végére várható.

Mi a helyzet a kórházakkal?

A miniszter tájékoztatása szerint az országban minden kórház legalább 10 napnyi készlettel rendelkezik a koronavírus elleni védekezéshez szükséges eszközökből. Elhangzott továbbá, hogy már napok óta csökken az új betegek, az áldozatok és az aktív fertőzöttek száma, és a vidéki enyhítések bevezetése után 11 nappal sem ugrott meg az esetek száma. A második hullám veszélye azonban komoly dolog, és lehetnek még néhány napig tartó emelkedések - figyelmeztetett Gulyás Gergely. Az egészségügyben ezért a kapacitással kapcsolatban rugalmasságra van szükség. Ugyan a korábban felszabadított összes kórházi ágy fenntartása már nem indokolt, de fontos, hogy legyen szabad mozgástér a járványhelyzet esetleges súlyosbodása esetén - fogalmazott a miniszter.

A budapesti lakóktól pedig türelmet kért Gulyás Gergely. Mint mondta, a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokkal és a módosított boltnyitvatartással kapcsolatos esetleges enyhítésekről az elkövetkezendő napokban dönt majd az operatív törzs.

Csúnyán túlzásba estek egy franciaországi óvodában - az elképesztő fotót társportálunkon, az nlc.hu-n nézheti meg!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés