Koronavírus: összeesküvés-elméletek terjednek

Az összeesküvés-elméletek terjesztői a koronavírus-járvány idején sem maradtak tétlenek, így például sok fórumon lehet olyan véleményekkel találkozni, hogy a pandémia valamilyen módon kapcsolódik az 5G hálózatokhoz. Érdekesség, hogy már a 19. század végén is születtek hasonló konteók.

Valóban mérget szórnak ránk a repülők? Mi az igazság a chemtrailről? Részletek itt.

"Nincs ebben semmi csodálkoznivaló: az emberek krízishelyzetekben általában olyan teóriákat keresnek, amelyek visszaadják az életük feletti kontrollnak legalább az érzését" - idézi az urbanlegends.hu Alex Knappot, a Forbes szerzőjét. Az újságíró összegyűjtötte azokat az írott forrásokat, amelyek bemutatják, milyen érvek merültek fel a gyanú igazolására 130 évvel ezelőtt, miszerint az 1889-1890 között tomboló oroszinfluenza-járvány hátterében egy akkor innováció, az elektromos világítás rejlett.

Londoni utcakép az 1890-es évből - a járda szélén utcai lámpa
Londoni utcakép az 1890-es évből - a járda szélén utcai lámpa

A New York Herald 1890 januárja végén például arról írt, hogy az orosz influenza különbözik a többi influenzától, mivel azt "nem a szokásos influenzabacilus" váltja ki, hanem egy elektromos fény hatására kialakuló, teljesen új kórokozó. A cikk bizonyítékként említi, hogy a kór mindenhol a telegráfot kezelő alkalmazottakat támadja meg. Ez utóbbi megfigyelésnek egyébként volt is valóságalapja, csakhogy az sokkal inkább a vasutak és óceánjáró gőzhajók révén egyre inkább terjedő globalizációhoz köthető, mintsem az elektromossághoz.

Habár az akkor orvostudomány még nem ismerte ki igazán a vírusok természetét, mégis sokan felfedezték a járvány terjedésének valódi módját. A magyar olvasók például az Ellenzék 1890. június 10-i számából értesülhettek arról, hogy "Londonban a járvány hasonlókép terjed. Először a nyomdászokat, hírlapírókat s a telegráf- és postahivatalnokokat lepte meg a járvány. Nyílt bizonyitéka ez is annak, hogy az influenza ragadós, s a kontinensről beérkezett hirlapok és egyéb szállítmányok vitték be a betegséget Londonba."

Az orosz influenza négy hónap alatt világszerte elterjedt Oroszországból kiindulva. A járvány első hulláma mintegy egymillió halálos áldozatot szedett a Föld akkor 1,5 milliárdos népességéből.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció