Koronavírus: őssejtekkel gyógyítható?

Az őssejtkezelés technológiájának alkalmazását vizsgálják a kínai kutatók. Úgy vélik, a terápia hatékonyan bevethető a koronavírusos betegek kezelésénél.

A tudósoknak eddig 4 súlyos állapotban lévő beteget sikerült kigyógyítaniuk a koronavírus-fertőzésből az őssejtterápia segítségével. A pácienseket azóta már kiengedték a kórházból, a különleges kezelés klinikai vizsgálatait pedig folytatják a szakemberek.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, koronavírus-fertőzés kezelése, őssejtterápia,
koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, koronavírus-fertőzés kezelése, őssejtterápia,

A terápia lényege

A járványt okozó új koronavírus két törzse is terjed az emberek között - olvassa el a részleteket!

A kutatók jelenleg a súlyos állapotú koronavírusos betegekre fókuszálnak. Úgy vélik, a páciensek állapotromlását vagy halálát egy gyulladásos roham okozza, amelynek során a gyulladás miatt túlzottan aktiválódik az immunrendszer. Ez tüdőkárosodást és légzésgyengülést okozhat, de egyes betegeknél akár légzéselégtelenség is felléphet. "A tüdő gyulladása és sérülése áll az őssejtkezelés középpontjában" - hangoztatta Csuo Vej, a kínai nemzeti őssejtkutató program vezetője. Mint mondta, a tüdőszövetek károsodása halálos lehet, az őssejtterápia azonban segíthet helyreállítani ezt a károsodást.

A koronavírusos betegek kezeléséhez a kutatók jelenleg három őssejttípust alkalmaznak: a mesenchymálist, az embrionálist és a tüdő őssejtjeit. Az ezekből készített szert a tüdőbe fecskendezik be. Az őssejtek ezután javíthatják az immun mikrokörnyezetet a tüdőben, valamint csökkenthetik a gyulladás okozta tüdőelégtelenség kockázatát.

Az őssejtek titka

Az őssejtek titka egyébként abban rejlik, hogy képesek az önmegújulásra, valamint arra, hogy sejtosztódással differenciálódjanak a szervezet speciális funkciót ellátó sejtjeivé, például vér-, tüdő- vagy szívsejtekké. Az őssejtterápiát ezért már számos betegség ellen bevetették: használták már például a H7N8 madárinfluenza idején is.

A technológia széles körű használata azonban még a távoli jövő a koronavírusos betegek esetében - figyelmeztettek a kutatók. Az ilyen típusú új szereknek vagy terápiának biztonságosságát és hatékonyságát ugyanis klinikai tesztek során is igazolni kell.

A kínai kutatók közben már azt is azonosították, hogyan fertőz a koronavírus. Ez a felfedezés felgyorsíthatja a kór ellen bevethető gyógymódok kifejlesztését. A további részletekért olvassa el az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: