Koronavírus: őssejtekkel gyógyítható?

Az őssejtkezelés technológiájának alkalmazását vizsgálják a kínai kutatók. Úgy vélik, a terápia hatékonyan bevethető a koronavírusos betegek kezelésénél.

A tudósoknak eddig 4 súlyos állapotban lévő beteget sikerült kigyógyítaniuk a koronavírus-fertőzésből az őssejtterápia segítségével. A pácienseket azóta már kiengedték a kórházból, a különleges kezelés klinikai vizsgálatait pedig folytatják a szakemberek.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, koronavírus-fertőzés kezelése, őssejtterápia,
Már négy koronavírusos beteget gyógyítottak meg az új módszerrel. Fotó: Getty Images

A terápia lényege

A járványt okozó új koronavírus két törzse is terjed az emberek között - olvassa el a részleteket!

A kutatók jelenleg a súlyos állapotú koronavírusos betegekre fókuszálnak. Úgy vélik, a páciensek állapotromlását vagy halálát egy gyulladásos roham okozza, amelynek során a gyulladás miatt túlzottan aktiválódik az immunrendszer. Ez tüdőkárosodást és légzésgyengülést okozhat, de egyes betegeknél akár légzéselégtelenség is felléphet. "A tüdő gyulladása és sérülése áll az őssejtkezelés középpontjában" - hangoztatta Csuo Vej, a kínai nemzeti őssejtkutató program vezetője. Mint mondta, a tüdőszövetek károsodása halálos lehet, az őssejtterápia azonban segíthet helyreállítani ezt a károsodást.

A koronavírusos betegek kezeléséhez a kutatók jelenleg három őssejttípust alkalmaznak: a mesenchymálist, az embrionálist és a tüdő őssejtjeit. Az ezekből készített szert a tüdőbe fecskendezik be. Az őssejtek ezután javíthatják az immun mikrokörnyezetet a tüdőben, valamint csökkenthetik a gyulladás okozta tüdőelégtelenség kockázatát.

Az őssejtek titka

Az őssejtek titka egyébként abban rejlik, hogy képesek az önmegújulásra, valamint arra, hogy sejtosztódással differenciálódjanak a szervezet speciális funkciót ellátó sejtjeivé, például vér-, tüdő- vagy szívsejtekké. Az őssejtterápiát ezért már számos betegség ellen bevetették: használták már például a H7N8 madárinfluenza idején is.

A technológia széles körű használata azonban még a távoli jövő a koronavírusos betegek esetében - figyelmeztettek a kutatók. Az ilyen típusú új szereknek vagy terápiának biztonságosságát és hatékonyságát ugyanis klinikai tesztek során is igazolni kell.

A kínai kutatók közben már azt is azonosították, hogyan fertőz a koronavírus. Ez a felfedezés felgyorsíthatja a kór ellen bevethető gyógymódok kifejlesztését. A további részletekért olvassa el az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: