Koronavírus: önmagát fertőtleníti az új maszk

Többször is használható, önmagát fertőtlenítő maszkot fejlesztettek ki izraeli kutatók.

A járvány kitörése óta világszerte hiánycikké váltak az orvosi maszkok, a készleten lévő védőfelszerelések ára pedig rövid idő alatt a többszörösére nőtt. A fő probléma, hogy ezek a termékek egyszer használatosak, egy ápoló pedig akár tucatnyit is elhasznál egyetlen nap alatt. Izraeli kutatók erre találtak megoldást: olyan innovatív koronavírus elleni arcmaszkot fejlesztettek, amely képes önmagát fertőtleníteni.

Miért nem hajlandóak sokan maszkot hordani? Bár egyre több helyen kötelező az orrot és szájat eltakaró védőmaszk - vagy legalább kendő - viselete, több ember nem tartja be ezt a szabályt. Amerikai szakértők foglalták össze, milyen pszichológiai okai lehetnek ennek az ellenállásnak. Kattintson a részletekért!

Leforrázza a vírusokat a felületéről

Az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion) honlapján is bemutatott maszk belsejét egy speciális szénrostréteggel látták el, amely "leégetheti" felszínéről a kórokozókat. A fertőtlenítés a szénrostrétegben keletkező hőn alapul: a maszkot kétamperes árammal melegítik fel olyan hőfokra, amely már elegendő a napközben felhalmozódott vírusok megsemmisítéséhez. Egy rövidebb töltési időt követően az eszköz már készen is áll az újabb használatra. Ehhez komolyabb eszközre sincsen szükség, a kutatók a maszk prototípusát egy egyszerű mobiltelefon-töltőről működtették.

Egyszerű mobiltelefon-töltővel is használható az eszköz. Forrás: technion.ac.il
Egyszerű mobiltelefon-töltővel is használható az eszköz. Forrás: technion.ac.il

A Technion szerint az ilyen hatékony és innovatív eszközök segíthetik az országokat a maszkhiány leküzdésében a koronavírus-járvány idején. Számításaik szerint csak az Egyesült Államokban 3,5 milliárd maszkra lenne szükség, vagyis nagyjából a százszor annyira, mint amennyi jelenleg az országban rendelkezésre áll.

Három hónapig várta a kórházban a hűséges kutya koronavírusban elhunyt gazdáját. A ragaszkodó ebről az nlc.hu cikkében olvashatunk többet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés