Koronavírus: online vizsgálnak a bőrgyógyászok

Ingyenes teledermatolóigia ellátást indított a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája. A páciensek egy applikáción keresztül, személyes konzultáció nélkül kérhetnek szakorvosi segítséget panaszaikra.

Egyre több háziorvos is online folytat konzultációt betegeivel. Részletek itt.

A MedInnoScan alkalmazás segítségével a páciensek bőrtünetükről készíthetnek egy képet, amit aztán szöveges megjegyzéssel kiegészítve, TAJ-számuk megadását követően továbbíthatnak a klinika szakorvosai felé. A diagnózist - a szakorvosok terheltségétől függően - néhány órán, de legkésőbb három napon belül e-mailben megkapják. A teledermatológiai applikáció a betegek számára nem csak gyors és kényelmes, hanem a hatályos adatvédelmi követelményeknek is maradéktalanul megfelel.

Interneten keresztül mutathatjuk meg bőrpanaszainkat bőrgyógyász szakorvosoknak
Interneten keresztül mutathatjuk meg bőrpanaszainkat bőrgyógyász szakorvosoknak. Fotó: Getty Images

Az alkalmazás előnye, hogy így valóban csak akkor kell megjelennie a betegeknek a bőrgyógyászati rendelésen, ha problémájuk feltétlenül személyes konzultációt, kezelést igényel. Végeredményben tehát csökkenthető az új koronavírus (SARS-CoV-2) jelentette fertőzésveszély, ezáltal is gátolható a COVID-19 megbetegedés terjedése. "A MedInnoScan alkalmazás használatával a jelenlegi járványban gyorsan és biztonságosan lehet diagnosztizálni az esetleges bőrbetegségeket, hiszen nem kell személyesen találkoznia a páciensnek és az orvosnak, illetve a páciensnek egy váróteremben többedmagával üldögélnie" - hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Dr. Sárdy Miklós, a klinika igazgatója elmondta, az elmúlt pár napban már 222 páciens vette igénybe ezt a szolgáltatást a Semmelweis Bőrgyógyászati Strukturált Távleletező Rendszeren keresztül. A teledermatológiai rendelés elindításának ötlete dr. Bánvölgyi Andrástól, a klinika bőrgyógyász szakorvosától származik.

Az alkalmazás telepítéséről, használatáról a Semmelweis Egyetem honlapján olvashat bővebb útmutatót.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.