Koronavírus: ő volt az első európai beteg

Szakértők szerint valószínűleg egy német férfi volt az első európai, aki megfertőződött az új koronavírussal. Ez még január végén történt, állapota nem volt súlyos.

A koronavírushoz hasonló járványok megfékezéséhez fontos információ, hogy a diagnosztizált betegek kiktől kaphatták el a fertőzést, illetve ők kiknek adhatták azt. Szakértők ezért a kezdetektől foglalkoznak azzal, hogy kinyomozzák, ki lehetett az első európai COVID-19 beteg, az úgynevezett nulladik páciens. A New England Journal of Medicine orvosi szaklapban publikált levél alapján - melyet Olaszország legolvasottabb napilapja, a Corriere della Sera szemlézett - pedig úgy tűnik, megtaláltak az illetőt.

Kézmosás vagy kézfertőtlenítő: melyik jobb koronavírus ellen? Mivel az új koronavírus elleni vakcinát leghamarabb jövőre kezdhetik el beoltatni, addig afertőzésellen alapvető higiéniai intézkedésekkel védekezhetünk. De vajon melyik módszer a hatásosabb: a szappanos kézmosás vagy esetleg az alkoholos kézfertőtlenítő gél használata? Ennek jártunk utána korábbi cikkünkben.

A tudósok szerint egy 33 éves német férfi lehetett a legelső koronavírusos beteg, aki Európában kapta el a fertőzést. Az üzletember január 24-én betegedett meg, miután január 20-án és 21-én kínai partnerekkel találkozott Münchenben. Valószínűleg az egyik női partnertől kapta el a vírust, aki Shanghajból utazott Németországba és január 19-22. között tartózkodott az országban. Ezalatt nem volt semmilyen tünete, de hazafelé a repülőúton már rosszul lett, később pedig a koronavírus-tesztje pozitív eredményt hozott. A német férfi egyébként egészséges, a fertőzésnek csak enyhébb tüneteit mutatta, torokfájásra, hidegrázásra és izomfájdalomra panaszkodott. Január 25-én már 39,1 fokos láza lett és erősen köhögött, de másnapra jobban lett, ezért január 27-én újra munkába állt.

Valószínűleg egy 33 éves német férfi az első, aki Európában fertőződött meg a koronavírussal. Fotó: Getty Images
Egy 33 éves német férfi volt az első, aki Európában fertőződött meg a koronavírussal. Fotó: Getty Images

A kínai partner azonban értesítette a német céget, hogy dolgozójuk potenciális fertőző lehet, ezért ők továbbküldték munkatársukat a müncheni járványos megbetegedések központjába alaposabb kivizsgálásra. Mint írják, január 28-án három kolléga koronavírus-tesztje lett pozitív, de egyikük állapota sem volt súlyos. Az orvosok szerint érdekes tény, hogy a vírust még a tünetek megjelenése előtt továbbadta a nulladik fertőzött, továbbá, hogy a páciens szokatlanul gyorsan és könnyen átesett a COVID-19 betegségen.

Kínai kutatók azonosították, hogyan terjed a koronavírus-fertőzés. Erről olvashat részletesebben az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció