Koronavírus: "Nincs ok a pánikra"

Az Egyesült Államokban nincs ok a pánikra a koronavírus miatt - jelentette ki Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

"Jelen pillanatban az amerikaiaknak nincs okuk a pánikra, a koronavírus alacsony szintű kockázatot jelent az Egyesült Államokban" - fogalmazott O'Brien. Ugyanakkor hangsúlyozta az is, hogy az esetleges járvány elleni küzdelem elsődleges fontosságú az amerikai kormányzat számára. "Mindent megteszünk az amerikaiak biztonsága érdekében" - tette hozzá.

Elkészült a koronavírus-járvány magyarországi terjedését megakadályozni hivatott akcióterv, ami 28 pontban összegzi a teendőket. Olvassa el a részleteket!

Robert O'Brien egyébként tagja annak a munkacsoportnak, amelyet Donald Trump amerikai elnök hozott létre a vírus terjedésének megfékezésére. Egészségügyi szakemberek mellett a munkacsoport tagja Alex Azar, az egészségügyért és emberi erőforrásokért felelős miniszter, Robert Redfield, a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) vezetője - aki egyébként virológus professzor -, és Anthony Fauci, az allergiás ésfertőző betegségekországos kutatóközpontjának vezetője is.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, Kína, Vuhan, megelőzés, Amerika, óvintézkedések, védőmaszk
Műanyag palackból készített arcmaszkot viselnek gyerekek a Kuangtung tartománybeli Kuangcsou repülőterén. Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski

Vészhelyzetet hirdettek

Az Egyesült Államokban egyébként számtalan intézkedést tettek a vírus megfékezése érdekében. Pénteken a kormány egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, vasárnaptól pedig a Kínából érkező repülőgépek csak hét amerikai repülőtéren szállhatnak le - ott, ahol kialakítottak karanténnak alkalmas helyiségeket. Szintén vasárnaptól lépett életbe az a tiltás is, amelynek értelmében nem léphetnek be az országba olyan nem amerikai állampolgárok, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. Kivételt jelentenek az Egyesült Államokban állandó tartózkodási engedéllyel - úgynevezett zöldkártyával - élő kínaiak, valamint azok is, akiknek közvetlen rokonuk él ott.

Három amerikai légitársaság - a Delta, a United és az American Airlines - felfüggesztette kínai járatait. A Kínából hazatért vagy charterjárattal hazahozott amerikai állampolgárokat legalább 14 napig karanténba helyezik, és közben nagyon alapos vizsgálatnak vetik alá. A védelmi minisztérium pedig szombaton jóváhagyta az egészségügyi és emberi erőforrásokért felelős tárca kérését, hogy katonai támaszpontjain ezer férőhelyet biztosítson karantén céljára.

Az Egyesült Államokban jelenleg csaknem 200 koronavírus-fertőzés tüneteit mutató pácienst vizsgálnak, de egyelőre csupán nyolc betegnél állapították meg a tüdőgyulladással járó megbetegedést. A nyolcadik esetet szombaton jelentették be az északkeleti Massachusetts államban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció