Koronavírus: mégsem esnek vissza a gyógyultak

Tévesek lehetnek azok a koronavírustesztek, amelyek a gyógyultaknál újrafertőződést mutattak - állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet munkatársa, Maria van Kerkhove epidemiológus szerint a tüdő elhalt sejtjei idézhetik elő az újabb pozitív eredményt.

A koronavírus-járvány az egyik legfontosabb, ám eddig megválaszolatlan kérdése, hogy a betegségből felgyógyultak vajon védetté válnak-e. A válasz keresését nehezíti, hogy a világ több pontján - például Dél-Koreában és Kínában is - találtak olyan pácienseket, akiket bár gyógyultnak hittek, később mégis pozitív mintát adtak - írta meg a hvg.hu.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus-teszt, koronavírus újrafertőződés, koronavírus falspozitív teszt
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus-teszt, koronavírus újrafertőződés, koronavírus falspozitív teszt

Megfertőzhet valakit kétszer a vírus?

A dél-koreai szakértők arra gyanakodtak, hogy a koronavírus újra aktiválódhat, és így újabb fertőzést okozhat a már felgyógyultaknál - ezt azonban nem tudták bizonyítani. A WHO munkatársa, Maria van Kerkhove úgy véli, hogy a második pozitivitást kimutató tesztek valószínűleg falspozitívak. A szakember szerint a COVID-19 betegség következtében elhalt tüdősejteket okozzák a pozitivitást.

A múlt héten egyébként a szöuli járványügyi kutatók is hasonló eredményre jutottak. Ahogy már mi is beszámoltunk róla, a dél-koreai egészségügyi szakértők szerint ártalmatlan vírusmaradványok okozhatják, hogy a koronavírus okozta COVID-19-betegségből már meggyógyult pácienseket újratesztelve pozitív eredmény születik.

Így zajlik az országos koronavírus-szűrés

Már arról is olvashattak a HáziPatika.com-on, hogy véletlenszerű kiválasztással csaknem 18 ezer embert tesztelnek Magyarországon, hogy felmérhessék a hazai lakosság átfertőzöttségi szintjét. Ilyen típusú vizsgálat még nem történt a világon, így ez lesz az első, teljes országot lefedő koronavírus-szűrési program - nyilatkozta vasárnap a Kossuth Rádiónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A közvetlen víruskimutatáson kívül vért is vesznek a kiválasztottaktól, amiben az ellenanyag jelenlétét vizsgálják. Azért pedig, hogy minél pontosabb képet kapjanak a népesség rizikófaktorairól, ötven kérdést is feltesznek a programban résztvevőknek.

Már a vonatokon is kötelező a szájmaszk viselése - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció