Koronavírus: megjósolható, mikor jön a 2. hullám

Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján - mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője.

Először Budapesten kezdték vizsgálni a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját a szennyvízben, majd megyeszékhelyeket és egyre több vidéki várost is bevontak a vizsgálatba. A cél az, hogy az ország teljes területéről legyenek mintáik.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus szennyvíz, koronavírus második hullám
Fel tud készülni az egészségügy egy esetleges 2. hullámra.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Előrejelzés és felkészülés

Hetente vesznek mintát a telephelyeken, így látható lesz a tendencia, a koronavírus-örökítőanyag koncentrációjának változása - ismertette a szakértő. Hozzátette, az örökítőanyagot a tünetmentes fertőzöttek is ürítik.

Koronavírus: mit jelent, ha kimutatják a szennyvízben? A válaszért kattintson ide!

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy 1-2 héttel korábban megnő az örökítőanyag-koncentráció a szennyvízben, mint ahogy megjelennek az első beazonosított koronavírus-fertőzöttek. Ez pedig sokat segít az egészségügynek, ugyanis lesz idejük felkészülni a betegek fogadására - magyarázta.

A szennyvíz nem fertőz

Fontos azonban kiemelni, hogy fertőzőképes koronavírus-részecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a szennyvíz tehát nem terjeszti a fertőzést. Ráadásul a szennyvizet csak tisztítás után engedik vissza a természetes vizekbe, így ott már biztosan nem jelent semmiféle kockázatot. A természetes vízben fürdés tehát nem veszélyes - hangsúlyozta a szakember.

A strandok és uszodák vízének fertőtlenítésére használt klórmennyiség is biztosan elpusztítja a koronavírust, ezeken a helyeken ugyanakkor ügyelni kell a megfelelő, 1,5 méteres távolság megtartására a strandolók között - tette hozzá Vargha Márta.

Bodrogi Gyula a koronavírus-járvány miatt sem tervezi, hogy nyugdíjba vonul - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)