Koronavírus: megjósolható, mikor jön a 2. hullám

Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján - mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője.

Először Budapesten kezdték vizsgálni a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját a szennyvízben, majd megyeszékhelyeket és egyre több vidéki várost is bevontak a vizsgálatba. A cél az, hogy az ország teljes területéről legyenek mintáik.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus szennyvíz, koronavírus második hullám
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus szennyvíz, koronavírus második hullám

Előrejelzés és felkészülés

Hetente vesznek mintát a telephelyeken, így látható lesz a tendencia, a koronavírus-örökítőanyag koncentrációjának változása - ismertette a szakértő. Hozzátette, az örökítőanyagot a tünetmentes fertőzöttek is ürítik.

Koronavírus: mit jelent, ha kimutatják a szennyvízben? A válaszért kattintson ide!

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy 1-2 héttel korábban megnő az örökítőanyag-koncentráció a szennyvízben, mint ahogy megjelennek az első beazonosított koronavírus-fertőzöttek. Ez pedig sokat segít az egészségügynek, ugyanis lesz idejük felkészülni a betegek fogadására - magyarázta.

A szennyvíz nem fertőz

Fontos azonban kiemelni, hogy fertőzőképes koronavírus-részecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a szennyvíz tehát nem terjeszti a fertőzést. Ráadásul a szennyvizet csak tisztítás után engedik vissza a természetes vizekbe, így ott már biztosan nem jelent semmiféle kockázatot. A természetes vízben fürdés tehát nem veszélyes - hangsúlyozta a szakember.

A strandok és uszodák vízének fertőtlenítésére használt klórmennyiség is biztosan elpusztítja a koronavírust, ezeken a helyeken ugyanakkor ügyelni kell a megfelelő, 1,5 méteres távolság megtartására a strandolók között - tette hozzá Vargha Márta.

Bodrogi Gyula a koronavírus-járvány miatt sem tervezi, hogy nyugdíjba vonul - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció