Koronavírus: még nem nyugodhatnak meg az olaszok

Ismét ötszáz fölé ugrott egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma - közölte hétfő esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság.

Olaszországban eddig csaknem 160 ezer embert fertőzött meg és több mint 20 ezer áldozatot szedett az új típusú koronavírus. A halottak napi száma több mint százzal emelkedett a vasárnapi adathoz képest, amely március 19-e óta a legalacsonyabbnak számított. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma pedig továbbra is ingadozik. Jelenleg több mint 28 ezer koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 3260-an intenzív osztályon fekszenek. Ugyanakkor a gyógyultak száma már meghaladta a 35 ezret.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Olaszország, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma, koronavírus korlátozások
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Olaszország, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma, koronavírus korlátozások

Lassan, de javul a helyzet

Továbbra is rohamosan terjed világszerte az új típusú koronavírus. Nézze meg a legfrissebb számokat itt!

A helyzet javulóban van, de a járványgörbének még inkább lefelé kell ívelnie - kommentálta a friss adatokat Giovanni Rezza, a Közegészségügyi Hivatal (Iss) járványszakértője. Közben a gócpontnak számító Lombardiában is meredeken emelkedett a halottak száma: az utóbbi egy nap alatt 280-an hunytak el, míg egy nappal korábban 110-en. A tartományban már több mint 10 ezren haltak meg a koronavírus-járványban február 20-a óta. Ugyanakkor már tizedik napja csökken az intenzív osztályon kezeltek száma a tartományban.

Enyhítene a korlátozásokon a kormány

A könyvesboltok, a bébiholmit áruló üzletek és az erdészetek megnyitását rendelte el keddtől a római kormány a korlátozások első, jelzésértékű enyhítéseként. Azonban a könyvesbolt-tulajdonosok és a tartományok egy része is nemet mondott, ugyanis túl korainak tartják a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések enyhítését. Emiatt aztán Lombardia, Veneto, valamint Piemont és a közép-olaszországi Lazio tartomány sem nyitotta újra a kormány által kijelölt üzleteket. Továbbá a déli Campania és Szardínia sem engedélyezte az óvintézkedések első, részleges enyhítését. Hozzátették, nehezen tudják teljesíteni az üzleteik újbóli működtetéséhez előírt napi kétszeri fertőtlenítést. Az Emilia-Romagna-beli könyvesboltok közül néhány mindazonáltal felhúzta redőnyét.

A március 11-én országosan bevezetett óvintézkedéseket egyébként május 4-éig meghosszabbították. Ezt követően kezdődhet el az úgynevezett második fázis, vagyis a koronavírus megfékezése miatt bevezetett korlátozások lassú és fokozatos feloldása. Ennek részleteit egy 17 tagú szakértői csapat dolgozza ki. A bejelentések szerint május 4-étől az utcákon, hivatalokban és üzletekben kötelező lesz a szájmaszk és a védőkesztyű viselete egész Olaszországban.

Egy olasz orvos szerint otthoni kezeléssel megakadályozható lenne, hogy sok koronavírusos beteg kórházban kössön ki. A részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció