Koronavírus: még mindig nem tudják a pontos eredetét

Az új típusú koronavírus valószínűleg nem laboratóriumból szabadult ki, de ez sem tudható bizonyossággal.

Eddig egyetlen feltételezést sem sikerült igazolni a koronavírus eredetével kapcsolatban - jelentette ki Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője. Arra az újságírói kérdésre, hogy legalább minimális bizonyítékot sikerült-e találni a vírus laboratóriumi előállítására és esetleges véletlen kiszabadulására, Milley nem adott egyértelmű választ. "Sokféle hír és spekuláció lát napvilágot a sajtóban, blogokban és másutt is. Nyilván senkit nem lep meg, hogy magam is buzgó érdeklődést tanúsítok az ügy iránt, sok hírszerzési anyagot vizsgáltam át tüzetesen. Azt mondhatom, hogy jelenleg nincs meggyőző bizonyíték, jóllehet, az eddigiek arra utalnak, hogy a vírus természetes úton terjedt el. De még ez sem biztos" - mondta.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus eredete, koronavírus terjedése
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus eredete, koronavírus terjedése

Egyelőre mindenki találgat

Nem a denevérek terjesztik a legtöbb betegséget - olvassa el korábbi cikkünket!

A tudósok szerint a koronavírus terjedésének természetes útja az lenne, hogy fertőzött állatok hordozták a kórokozót, és ezekről terjedt át emberre. Egyelőre azonban még csak feltételezések vannak arról is, hogy a vírus a denevérekről, a kígyókról vagy a pikkelyes tobzoskákról terjedt át az emberekre. Az viszont tény, hogy mindhárom állatot finom falatként árulták a vuhani piacon, ahonnan a koronavírus útjára indult. Azonban egyre szélesebb körben terjed az a vélekedés, miszerint a tudósok által teljesen ismeretlennek tartott új koronavírus a vuhani állami virológiai intézet laboratóriumából szabadulhatott ki, méghozzá véletlenül. A sajtóértesülések szerint az intézményben denevérekkel is kísérleteznek.

Nincs egyetértés

A Fox televízió egyébként a napokban foglalkozott ezzel a feltevéssel, és név nélkül idézte a vuhani egyetem kémiai és élettudományi karának négy tudósát. Az amerikai televízió információi szerint a szakemberek egy tanulmányban erősítették meg, hogy a koronavírus laboratóriumból eredt. A The Washington Post pedig arról írt, hogy az amerikai külügyminisztérium 2018-ban diplomáciai csatornákon figyelmeztette Pekinget a vuhani laboratórium biztonságosságának és menedzsmentjének hiányosságaira. A lap ennek ellenére a tudóstársadalom többségének azon álláspontja mellett tette le a voksát, hogy az új típusú koronavírus fertőzött állatokról terjedt el. Mindazonáltal idézett egy szakértőt is, aki annak sem zárta ki a lehetőségét, hogy a vírus laboratóriumból szabadult ki.

Ezzel kapcsolatban már Mike Pompeo amerikai külügyminiszter véleményét is kikérték egy rádióinterjúban. "Tudjuk, hogy ez a világjárvány Vuhanból, Kínából ered, és tudjuk, hogy voltak ott olyan piacok, ahol élő állatokat árultak. Most kezdjük a részletekből összerakni, hogy mi a valóság" - nyilatkozta a tárcavezető.

Coronnials: párok, akiket a járvány hozott össze - részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció