Koronavírus: másfél évre vagyunk az ellenszertől

Kínában gőzerővel gyártják az egyik amerikai gyógyszercég kísérleti készítményét, melyről azt remélik, hogy hatékony lehet a koronavírus ellen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban a valóban hatékony védőoltásra még nagyjából 18 hónapot kell várni.

Az egyik kínai gyógyszergyártó óriáscég, a BrightGene Bio-Medical Technology Co. a napokban jelentette be, hogy megkezdte az egyik kísérleti fázisban lévő készítmény tömeggyártását. A dolog több szempontból is problémás. A gyógyszer hatóanyaga, a remdesivir ugyanis az egyik amerikai biotechnológiai cég, a Gilead Sciences szabadalmi védettsége alatt áll, bár a kínai gyógyszercég azt állítja, hogy a szabadalmat megkerülve egy új gyártástechnológiát használ. Licensszel pedig még egyetlen cég sem rendelkezik, és a Bloomberg cikke szerint egyelőre a hatóságok sem adtak engedélyt a gyógyszer forgalmazására.

Koronavírus: jobban fenyegeti a férfiakat? Egyes korai felmérések szerint az új koronavírus (COVID-19) több férfit betegít meg, mint nőt, ami felveti a gyanút, hogy a férfiak talán érzékenyebbek lehetnek a fertőzésre. Kattintson a részletekért!

Minden rendelkezésre álló eszközzel küzdenének a vírus ellen

Ráadásul a a "COVID-19-nek" elnevezett új koronavírus ellen még nincs is bizonyítottan hatékony gyógymód, a védőoltás kifejlesztésére nagyjából másfél évet kellene várni a szakemberek szerint. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adanom szerint, amíg nincs hatékony ellenszer, a vírus terjedését a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel kell meggátolni.

A védőoltás kifejlesztésére másfél évet kellene várni. Fotó: Getty Images
A védőoltás kifejlesztésére másfél évet kellene várni. Fotó: Getty Images

Az egyik ilyen eszköz lehet a Gilead Sciences kísérleti gyógyszere, amelyre szokatlanul korai fázisban vetett szemet a cég kínai konkurense, a BrightGene. A kínaiak korábban már ígéretet tettek arra, hogy megvásárolják a licenszet, folytatják a klinikai teszteket és csak a hatósági engedélyeztetés követően kezdenek a gyógyszerek értékesítésébe. Az agresszív piaci lépés azonban Európában és az Egyesült Államokban is aggályokat vethet fel a szellemi tulajdonjogok védelmével kapcsolatban.

A Gilead készítményét sok másik gyógyszerrel együtt tesztelték a víruson, és az első kísérletek igen pozitív eredményekkel zárultak. Kínai kutatók most 761 betegen folytatják a teszteket a járvány epicentrumának számító Vuhanban. Ezzel párhuzamosan az Egészségügyi Világszervezet dolgozói és más országok kutatócsoportjai is vizsgálják a remdesivir hatását a koronavírussal szemben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)