Koronavírus: már augusztusban is fertőzhetett

Az új koronavírus akár már tavaly augusztusban elkezdhetett terjedni Kínában - állítják a Harvard Egyetem orvosi karának kutatói. A kínai külügyminisztérium szerint azonban a felvetés "rendkívül nevetséges".

Szerda reggelig világszerte már több mint 3,3 millióan gyógyultak ki a COVID-19-ből a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint. Részletek itt.

Jelen ismereteink szerint az azóta pandémiává alakult koronavírus-járvány 2019 decemberében kezdődött egy vuhani halpiacról kiindulva. Amerikai kutatók ugyanakkor úgy vélik, a vírus hamarabb is felbukkanhatott az ázsiai országban. Műholdfelvételeket elemezve felfedezték, hogy a vuhani kórházak parkolóinak forgalma már korábban megnövekedett, ahogy emelkedett a helyi internetes keresések száma is olyan, összességében a COVID-19-re utaló betegségtünetek kapcsán, mint a köhögés vagy a hasmenés - jelentette a Reuters hírügynökség.

Az adatok alapján arra következtetnek a kutatók, hogy a SARS-CoV-2-vírus akár már tavaly augusztusban is terjedhetett a kínai emberek között. "Miközben nem tudjuk alátámasztani, hogy a megnövekedett forgalom közvetlen kapcsolatban áll az új vírussal, felfedezésünk alátámasztja azokat a korábbi kutatásokat, amelyek szerint a vírus már azelőtt felbukkant, hogy azonosították volna a vuhani halpiacon" - írják a szerzők az előzetes, szakmai bírálatra váró tanulmányban.

Az új koronavírussal fertőzöttek elkülönítőjében itat meg egy beteget egy védőruhás nővér a Hupej tartománybeli Vuhan egyik kórházában 2020. február 6-án.
Az új koronavírussal fertőzöttek elkülönítőjében itat meg egy beteget egy védőruhás nővér a Hupej tartománybeli Vuhan egyik kórházában 2020. február 6-án.

A kínai kormány tagad

Hua Csunying, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy keddi sajtótájékoztatón képtelenségnek nevezte a kutatás következtetését, bár saját bevallása szerint még nem olvasta a tanulmányt. "Rendkívül nevetséges, hogy ezt a konklúziót vonták le olyan felületes megfigyelésekből, mint a közlekedési forgalom alakulása" - hangsúlyozta a kommunikációs vezető. "Rengeteg összeesküvés-elmélet született Kína ellen, ami nagyon igazságtalan. A nemzetközi közösség legsürgetőbb feladata most az lenne, hogy mindent megtegyen a pandémia terjedésének kontroll alatt tartásáért és az emberéletek megóvásáért" - tette hozzá a CNN beszámolója szerint.

Szakértők is kételkednek

Paul Digard, az Edinburghi Egyetem virológusa a Reutersnek nyilatkozva úgy fogalmazott, "érdekes ötlet" internetes keresési adatok és kórházi forgalmat rögzítő műholdfelvételek alapján azonosítani egy járványt, ugyanakkor "lehet igazságtartalma". Kitért rá azonban, hogy az adatok csupán viszonylagosak, a Harvard kutatói pedig nem tudták azonosítani a kiváltó okot. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy azáltal, hogy csupán a járvány már ismert epicentrumának számító Vuhan kórházaira fókuszált, a tanulmány által felfedezett összefüggés erőltetett. "Jobban érdekelne, illetve meggyőzőbb lenne egy olyan elemzést látni, amely más kínai városokra is kiterjed Hupej tartomány határain túl" - mutatott rá a szakértő.

Szintén óvatosságra int az elhamarkodott következtetések kapcsán dr. Eric Topol, a San Diegó-i Scripps Kutatási Intézet igazgatója, aki szerint a Harvard tudósai által alkalmazott kutatási módszer nem hitelesített, ráadásul "nagyon közvetett és pontatlan". A szakember kétli, hogy a járvány augusztusban kezdődött volna, figyelembe véve a jelenleg meglévő tudományos bizonyítékokat. Hangsúlyozta, jelen ismerteink szerint a SARS-CoV-2 vírus valamikor az őszi időszakban ugorhatott át egy állati gazdatestről az emberre.

Repülők, vonatok, autóbuszok - milyen közlekedési eszközök a legbiztonságosabbak, ha nyaralni mennénk a járvány első hulláma után? A témáról bővebben társoldalunk, az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: