Koronavírus: már 101 országot elért

Az új koronavírus-járvány egyre nagyobb méreteket ölt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissabb adatai szerint már 101 országban jelent meg a kór.

Az új koronavírus vasárnapig több mint 105 ezer embert fertőzött meg és 3583 áldozatot szedett világszerte - közölte Fadela Chaib, a WHO szóvivője. A legtöbb megbetegedést és elhalálozást Kínából, Dél-Koreából, Iránból és Olaszországból jelentették. A hét végén négy újabb országban jelent meg a vírus: Bangladesben, Bulgáriában, Moldovában és Paraguayban. Így már összesen 101 országban terjed a kór. A szervezet szerint egyébként nem éri meg abban bízni, hogy a koronavírus az influenzához hasonlóan eltűnik a nyár beköszöntével.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, világjárvány, Egészségügyi Vlágszervezet, WHO, Irán
koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, világjárvány, Egészségügyi Vlágszervezet, WHO, Irán

Közös fellépésre van szükség

Az országoknak együtt kell fellépni a koronavírus ellen ahelyett, hogy utazási korlátozásokat vezetnének be egymással szemben - jelentette ki Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatója. "Nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, hogy ezek a korlátozások nem segítenek" - hangsúlyozta Ryan nem sokkal az után, hogy Japán és Dél-Korea kölcsönösen beutazást érintő korlátozásokat vezetett be egymás állampolgárai ellen. A főigazgató szerint az ilyen korlátozásokat csak gondos, tudományos tényeken alapuló mérlegelések után lehet alkalmazni, és semmiképpen sem hosszú időre.

Az iráni helyzettel kapcsolatban a WHO azt reméli, hogy a vezetés lépéseket fog tenni a koronavírus visszaszorításának az érdekében. Irán már 194 áldozatot követelt a járvány, ezért elengedhetetlen, hogy a kormány és az egészségügyi rendszer összehangolja a járvány ellen tett lépéseket.

Elismerték Olaszország bátorságát

A járványt okozó új koronavírus két törzse is terjed az emberek között - olvassa el a részleteket!

Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte szombat éjjel írta alá azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, és 15 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be. Vasárnap Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Twitter-üzenetben méltatta Olaszország bátor lépéseit, amelyeket koronavírus-járvány megfékezése érdekében tett. A főigazgató szerint ezek igazi áldozathozatalok voltak, és egyúttal kiemelte, hogy a WHO továbbra is szolidáris Olaszországgal és mindenben támogatja az olaszokat.

Svájc is óvatosabb a járvány miatt

Az új típusú koronavírus már Svájcban is felütötte a fejét február végén. Azóta több száz ember fertőződött meg az országban, és csütörtökön már egy halálesetről is beszámoltak. Az áldozat egy idős ember volt, aki már betegségekkel is küzdött. Svájc ezért arra kérte a 65 év feletti lakosait és az egyéb okokból veszélyeztetetteket, hogy lehetőleg kerüljék a tömegközlekedést és bevásárlást a legforgalmasabb órákban, illetve minimalizálják a felesleges személyes kontaktust.

A koronavírus gyors terjedése miatt egyre több hatóság ajánlja, hogy jól gondoljuk át, elutazunk-e valahová. Emiatt aztán egyetlen nap alatt 150 szobafoglalást mondtak le a felkapott horvát szállodában. A további részletekért olvassa el az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső