Koronavírus: kórházban a brit miniszterelnök

Kórházba szállították vasárnap Boris Johnson brit miniszterelnököt, akiről tíz napja állapították meg, hogy az új típusú koronavírus őt is megfertőzte.

Boris Johnson brit miniszterelnöknél is diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, ami miatt vasárnap az egyik helyi kórházba is be kellett szállítani. A londoni kormányfői hivatal szóvivője szerint csak elővigyázatossági lépésről van szó, amelyet Johnson orvosa javasolt, miután a konzervatív párti miniszterelnök egyes tünetei - például a magasláz- meglehetősen makacsnak bizonyultak. Johnsont nem sürgősséggel, hanem kivizsgálásra vitték kórházba, hogy az ottani orvosok is megvizsgálhassák. A szóvivő szerint Boris Johnson változatlanul ellátja miniszterelnöki feladatait és kapcsolatban van kabinetje tagjaival.

Koronavírus: meglepő tünetek is jelezhetik A tompább szaglás és ízlelés a koronavírus-fertőzés egyik tünete lehet, nem ezek azonban a leggyakoribb panaszok. Kattintson a részletekért!

Lassan épül fel a betegségből

Az 55 éves Johnsonról március 26-án állapították meg, hogy megfertőződött a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal, miután a betegség enyhe tüneteit észlelte magán. Az eredeti terv alapján a brit kormányfő elkülönítése péntekig tartott volna, Johnson azonban már csütörtökön bejelentette a Twitteren közzétett videóüzenetében, hogy még elkülönítésben kell maradnia, mivel nem épült fel teljesen a betegségből, továbbra is észleli afertőzésegyes tüneteit.

Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Street 10 előtt. Fotó: MTI/EPA/Will Oliver
Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Street 10 előtt. Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

Carrie Symonds, Johnson várandós élettársa szombaton, ugyancsak a Twitteren közzétett bejegyzésben tudatta, hogy ő is észleli magán a koronavírus-fertőzés fő tüneteit, és emiatt az elmúlt hetet ágyban töltötte. Hozzátette, hogy nem volt szükség szűrővizsgálatra, és az egyheti ágynyugalom után már erősebbnek érzi magát, állapota javul. Az új koronavírus okozta betegségen átesett az elmúlt napokban Matt Hancock brit egészségügyi miniszter és Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő 71 éves fia is, de ők már felépültek, és elkülönítésük véget ért.

A miniszterelnök szóvivője szerint Johnson köszönetet mondott a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) tagjainak a járvány megfékezését célzó rendkívüli munkájukért, és ismét arra szólította fel az embereket, hogy a kormány útmutatásának megfelelően maradjanak otthonaikban.

Tapsviharral köszöntötték az ápolók a 94 éves koronavírusból gyógyult asszonyt. Az eseményről az nlc.hu cikke is beszámolt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció