Koronavírus: kiket köteleznek házi karanténra?

A új koronavírus-fertőzés miatt a hatóságok nemcsak kórházi karanténra, hanem hatósági házi karanténra is kijelölhetnek potenciális fertőzötteket.

járványok során is jól beváltak a karanténintézkedések, így nem csoda, hogy az új típusú koronavírus további terjedését is ezzel a módszerrel próbálják megfékezni. A koronavírus terjedése miatt a koronavirus.gov.hu-n megjelent közlemény szerint további szigorú szabályokat vezetnek be.

Ki kerül házi karanténba?

Akiknél a vizsgálat a koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, azokat többnyire kórházi karanténban helyezik el. Akiknél azonban nem merül fel a vizsgálat során afertőzésgyanúja, azok kötelesek 14 napra hatósági házi karanténnak alávetni magukat a lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön.
koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, koronavírus Magyarországon, hatósági házi karantén, óvintézkedések, koronavírus-gyanú
Mentő méri egy vezető hőmérsékletét a magyar-szlovén határ közelében.
Fotó: MTI/Varga György

Annak ellenére, hogy mindenki pánikszerűen vásárol, nem kell hatalmas mennyiségeket bespájzolni mindenből egy házi karanténra. Mutatjuk, mit érdemes beszerezni - kattintson ide!

Azok a magyar állampolgárok is hatósági házi karanténba kerülnek, akik a koronavírus által leginkább érintett országokból, tehát Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból érkeznek az ország területére - akkor is, ha tünetmentesek. Ők a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton esnek át, ennek megkerülésére nincs mód.
A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hatósági házi karanténra kötelezett személyeket a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, az elkülönítésre vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi. A hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról a települési önkormányzat polgármesterének kell gondoskodnia.

És akinek nincs magyarországi lakhelye?

Azok a magyar állampolgárok, akiknél az alapos orvosi vizsgálat során a koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a hatóság előírásainak megfelelően elhagyják Magyarország területét, vagy a kijelölt karanténban helyezik el őket - olvasható a tájékoztatóban.
Mit kezdjük a gyerekekkel, ha hetekre karanténba zárnak minket a négy fal közé? Erre kereste a választ az nlc.hu cikke, olvassa el!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: