Koronavírus: kiborultak az orvosok Trump ötletén

Az Egyesült Államokban már több mint 50 ezer halálos áldozata van a koronavírus-járványnak, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig átlépte a 900 ezret. Ennek ellenére több államban is az élet újraindítására készülnek, míg Donald Trump amerikai elnök érdekes felvetésekkel állt elő.

Eddig nem ismert veszélyre derült fény a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban - cikkünkből kiderül, mire jöttek rá az amerikai orvosok.

Az USA-ban meghaladta az 50 ezret a járvány halálos áldozatainak száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház pénteki adatai szerint, egészen pontosan 50066 beteg halt meg COVID-19-ben. A diagnosztizált fertőzöttek száma 905 333.

Andrew Cuomo, a járvány által különösen erősen sújtott New York állam kormányzója pénteki sajtóértekezletén arra figyelmeztetett, hogy nem szabad túl korán újraindítani a tagállamok gazdaságát, mert ennek - ahogyan fogalmazott - "pusztító következményei" lehetnek. "Minden korábbi eredményeink megsemmisülhetnek, és minden szakértő azt mondja, hogy a vírus nemcsak ismét terjedni fog, hanem a korábbinál nagyobb mértékben fog terjedni" - mondta. Majd leszögezte, hogy tisztában van azzal, mindenki türelmetlen már, de most "okosaknak kell lennünk".

Mindenütt ajánlják a szájmaszk viselését

A kormányzó bejelentette, hogy az általa irányított államban csütörtökön 422 ember halt meg a COVID-19 betegségben. "Ez elképzelhetetlenül nagy szám, de mégis, a halottak száma szintén csökkenőben van, igaz, ez a csökkenés is nagyon elkeserítő hír" - fogalmazott. Megerősítette, hogy az államban a járványgörbe már tartósan lefelé mutat.

Közben a déli Georgiában és Tennessee államban is az élet újraindítására készülnek. Georgiában péntektől fokozatosan nyitnak meg az üzletek, Tennessee-ben hétfőtől az éttermek és áruházak lesznek nyitva. Bill Lee, Tennessee kormányzója pénteken bejelentette: a jövő hét közepén már a nagyáruházakat is újból megnyitják, igaz, mindenütt ajánlják a szájmaszkok viselését. A szövetségi fővárosban, Washington DC-ben és 40 tagállamban ugyanakkor azt javasolják, hogy az idei tanévben már ne folytatódjék a tanítás az iskolákban.

Egészségügyi maszkot viselő kerékpáros New Yorkban.
Egészségügyi maszkot viselő kerékpáros New Yorkban.

Érdekes felvetésekkel állt elő Donald Trump

Mindemellett az Egyesült Államokban heves szócsata bontakozott ki Donald Trump egyik csütörtök esti megjegyzése miatt. Az elnök a szokásos napi sajtókonferencián ugyanis úgy fogalmazott: a fertőtlenítőszerek nyomán a vírusok "egy perc alatt eltűnnek, és kell lennie egy módnak, amivel élhetünk". Javasolta, hogy például akár azzal is meg lehetne próbálkozni, hogy injekcióval juttassanak ilyen fertőtlenítőszereket az emberi szervezetbe. Felvetette azt is, hogy - ahogyan fogalmazott - "infrafénnyel vagy nagyon erős fénynyalábbal" lehetne kezelni a COVID-19-es betegeket.

Ezután egészségügyi szakemberek szólaltak meg, akik elítélően szóltak a felvetésről, és fertőtlenítőket gyártó két nagy cég is közleményben tudatta, hogy e szerek veszélyes anyagok, és nem szabad, hogy az emberi szervezetbe jussanak. A Fehér Ház új szóvivője, Kayleigh McEnany közleményben reagált, és azt hangsúlyozta, hogy az elnök szavait kiragadták környezetükből.

Koronavírus: Belgium május közepén újranyit - olvassa el a részleteket társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció