Koronavírus: karanténban az EP elnöke

Az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra, éppen ezért most a koronavírus terjedésének megfékezése a legfontosabb - jelentette ki Sztella Kiriakidész egészségügyért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz azért, hogy az egészségügyi dolgozók a legmegfelelőbb eszközökkel rendelkezzenek a koronavírus-járvány kezelésére. A brüsszeli testület közös közbeszerzési pályázatot indított el az egyéni védőeszközökre, továbbá uniós szinten felülvizsgálják az orvosi felszerelések állapotát - közölte az Európai Bizottság illetékes tagja. "Erre a rendkívüli helyzetre csakis rendkívüli válaszokat adhatunk. Agresszívan le kell csapnunk a koronavírusra. Nem dőlhetünk hátra, ez most nem a nyugalom órája" - hangsúlyozta.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, koronavírus Európában, óvintézkedések, hiteles tájékoztatás
koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, koronavírus Európában, óvintézkedések, hiteles tájékoztatás

Fontos a hiteles tájékoztatás

Vészhelyzet van Magyarországon a koronavírus-járvány miatt. A részletekért kattintson ide!

A koronavírus-járvány okozta helyzet szinte óráról órára változik, ezért elengedhetetlen a hiteles és naprakész informálás. Erre a parlamenti vita során Tóth Edina fideszes EP-képviselő is felhívta a figyelmet. Jó példaként említette a magyar kormány intézkedéseit, többek között a tájékoztató jelleggel indított honlapot és az ingyenesen hívható zöldszámokat.

Párttársa, Kósa Ádám is rámutatott, hogy a koronavírus terjedése kapcsán a legfontosabb dolog a gyors, akadálymentes tájékoztatás, hiszen az állampolgárok csak akkor érzik magukat biztonságban, ha időszerű és pontos információkat kapnak. Mint mondta, a veszélyhelyzetben különösen oda kell figyelni a hátrányos helyzetű csoportokra. "Külön oda kell figyelnünk a mozgássérültekre és a látássérültekre, akik nem férnek hozzá az írott információkhoz, és a siketekre, nagyothallókra, akiket jelnyelvi tolmácsolással és feliratozással kell ellátni a betegségről szóló tájékoztatásokkal" - hangsúlyozta. Magyarországon egyébként eddig is jelnyelvi tolmácsolással tartották az operatív törzs napi sajtótájékoztatóit.

Karanténba vonult az EP elnöke

Két hetes önkéntes karanténba vonult az Európai Parlament (EP) elnöke - ezt maga David Sassoli jelentette be az EP honlapján közzétett nyilatkozatában. Az elnök a koronavírus-járvány miatt életbe lépett intézkedésekre hivatkozva függesztette fel munkájának azon részét, amelyhez személyes jelenléte szükséges. "Mivel az elmúlt hétvégén Olaszországban tartózkodtam, úgy döntöttem, hogy óvintézkedésként, követve az előírásokat, elnöki tisztségemet brüsszeli otthonomból gyakorlom a következő 14 napban. A koronavírus-járvány mindenkit felelős viselkedésre és óvatosságra kötelez" - fogalmazott.

Az Európai Parlament azonban a szigorú intézkedések ellenére folytatja törvényhozási és költségvetési munkáját, valamint belső szervezeti működését. Mindez lehetővé teszi azt is, hogy a parlament szavazhasson a koronavírus-járvány kezelésének következő lépéseiről.

Mi lenne, ha holnap Budapesten bevezetnék a kötelező karantént? Kibírnánk otthon két hetet, esetleg egy hónapot? Fel lennénk erre készülve? Az nlc.hu cikkéből kiderül, miket kellene beszereznünk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés