Koronavírus: indokolt a pánik?

Indokolt a rettegés vagy túlzott a pánik? Kemenesi Gábor virológus Budapesten tart előadást, amelyben a koronavírus-járvány terjedéséről és veszélyeiről is szó esik majd.

Hetek óta repkednek a riasztó számok a médiában: több ezer fertőzött, több mint kétezer halálos áldozat. A koronavírus-járvány híre végigsöpört a világon, pánikot és nem kevés álhírt is gerjesztve. De vajon mi az igazság? Szakértő válaszol egy budapesti előadáson!

Virológus mondja el a legfontosabb tudnivalókat

A 21. század számos kihívást támaszt az emberiség számára. Elértük azt a kritikus tömeget és aktivitást, ami világszerte változások egész sorozatát indította meg. Mára többé-kevésbé elfogadott tény, hogy a globális klímaváltozást leginkább az emberi aktivitás okozza, ám kevéssé ismert, hogy ezzel együtt jár afertőző betegségekfelbukkanásának gyakoribbá válása is.

Mit tudhatunk a koronavírusról? Az új koronavírus 2019 decemberében jelent meg egy 12 milliós kínai városban, Vuhanban. Az alábbi cikkünkben minden fontos dolgot összegyűjtöttünk a betegség kialakulásáról, tüneteiről és a kezelés módjairól!

Kemenesi Gábor a felbukkanó fertőző betegségeket, köztük a denevérek koronavírusait kutatja tíz éve. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa, kutatási eredményeiért Junior Príma díjat és Bolyai János kutatói ösztöndíjat kapott. A 33 éves virológus számtalan poszt és interjú után most élőben, Budapesten tart előadást a járványról és arról, hogy még mi várható.

Az előadás a koronavírus-járvány aktuális példáján keresztül magyarázza el, hogy mi vár még az emberiségre. Olyan betegségekről lesz szó, amelyeket még kevéssé ismerünk, de a világ bizonyos tájain már a mindennapok részét képezik, arra várva, hogy globális körútra indulhassanak.

Kemenesi Gábor virológus személyesen válaszol a kérdésekre.
Kemenesi Gábor virológus személyesen válaszol a kérdésekre.

A másfél órás előadás során reális képet kaphatunk a jelenlegi helyzetről, arról, hogy a naponta megjelenő, gyakran egymásnak ellentmondó hírek forgatagában kinek vagy minek higgyünk. Van-e okunk valóban a pánikra? Kell-e maszkot hordanunk Magyarországon? Meddig tarthat még a járvány? A kutatótól egyebek mellett olyan kérdésekre is választ kaphatunk majd, hogy mi kell egy ilyen vírus elterjedéséhez, mennyire váratlan a kialakulása, valamint hogy a jövőben számítanunk kell-e újabb vírusok felbukkanására és felgyorsult ütemben való elterjedésére.

Aki szeretne tisztán látni a pánikkeltéstől az elbagatellizálásig terjedő skálán, józan, tárgyilagos és hozzáértő hangot szeretne hallani az álhírektől sem mentes médiazajban, látogasson el 2020. március 21-én a Tárogató Színpadra (Tárogató út 2-4., Budapest, 1024) - voltIBSSzínpad -, és hallgassa meg Kemenesi Gábor szakértő véleményét a jelenlegi helyzettel kapcsolatban! A jegyeket az alábbi linkre kattintva találjuk, megvásárlásával hozzájárulhatunk a további kutatásokhoz, a bevételből ugyanis a szervezők a PTE Közhasznú Alapítványt támogatják.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció