Koronavírus: ilyenkor nem jár táppénz

Akik a nyaralás utáni karanténjukat töltik, vagy még csak most térnek haza sárga vagy piros kategóriás országban töltött vakációjukról, már nem jogosultak táppénzre.

Fellángolt a járvány Európában Szinte minden európai országból rekordszámú vagy ahhoz közeli új fertőzöttet regisztráltak - további részletek itt .

A kormány három szín - vörös, sárga és zöld - szerint kategorizálja az országokat a koronavírus -járvány súlyossága szempontjából július 15-e óta. Akik sárga vagy piros országból jönnek haza, és nincs érvényes negatív koronavírus-tesztjük (melyet augusztus 1. óta saját kontóra kell elvégeztetniük), azokra két hetes hatósági házi karantén vár. Ám eddig a karanténba kerültek keresőképtelennek minősültek, így jogosultak voltak a táppénzre, függetlenül attól, hogy nyaralás, betegség, vagy épp kontaktkutatás során felmerült gyanú miatt kerültek oda. A kormány azonban most a külföldön nyaralt karanténosoktól elvette a táppénzt - írja a Hvg.hu. Jelenleg a hivatalos kormányzati koronavírus-oldal adatai alapján 7613-an vannak hatósági házi karanténban, ám nem tudni, közülük hányan érintettek. Ahogy azt sem, hogy jelenleg hány olyan külföldön nyaralását töltő magyar van, akit most hideg zuhanyként ért a hír.

karantén, táppénz
Sokakat hozhat nehéz helyzetbe az új változás. Fotó: Getty Images

Már hatályos

"Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek" - szúrta ki a hírportál az egészségbiztosítási törvény (Ebtv.) végrehajtási rendeletéhez toldott friss kiegészítést, mely augusztus 13-án, ma életbe is lépett.

Ennek alapján azok, akik sárga vagy piros országból magánútról (a nyaralás is annak számít) térnek haza, és nem tudják felmutatni a hatósági házi karantén elkerüléséhez előírt negatív koronavírus-teszteket, kénytelenek lesznek további szabadságot, vagy fizetés nélküli szabadságot kivenni, a számukra kötelező hatósági házi karantén alatt ugyanis már nem jogosultak táppénzre, mivel nem minősülnek keresőképtelennek. Azok, akik betegség, vagy egyéb okból kerülnek karanténba továbbra is jogosultak a táppénzre, ha rendelkeznek a zárlatot elrendelő határozattal.

Betartotta a szabályokat, mégis koronavírusos lett a pilisborosjenői asszisztens, aki állítja nem találkozott 125 emberrel a rendelőben, az érintettek majd felével csak telefonon beszélt. További részleteket az nlc.hu cikkében olvashat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: