Koronavírus: ilyenkor ingyenes a PCR-teszt

A jelenlegi szabályozás szerint a halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR-teszt annak, aki beoltatta magát vagy 4 hónapon belül átesett a koronavírus fertőzésen. Mindenki másnak azonban negatív tesztet kell felmutatnia a beavatkozás előtt - a jó hír, hogy ezt nem mindenesetben kell a saját zsebünkből finanszíroznunk.

Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, és a vakcinákból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A kormány álláspontja éppen ezért az, hogy semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják a halasztható műtét előtt álló betegek PCR-tesztjének költségeit, amennyiben a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert az érintettek szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével. Ez alól azonban több eset is kivételt jelenthet - olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
A műtétre váró kiskorúaknak például ingyenes a PCR-teszt. Fotó: illusztráció, Getty Images

Mikor ingyenes a teszt?

Azt, hogy a műtéti beavatkozások előtt mely esetekben ingyenes a PCR-teszt, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közlése szerint egy új kormányrendelet szabályozza. Ezek alapján elmondható, hogy a PCR-teszt azokat a betegeket illeti meg térítésmentesen

  • akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével,

  • akik még nem töltötték be tizennyolcadik életévüket,

  • és akik önhibájukon kívül nem vehették fel az oltást.

Ez az ombudsman véleménye

Koronavírus: még veszélyesebb mutánsok alakulhatnak ki - kattintson a részletekért!

Azóta az is kiderült, hogy Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa üdvözli a műtéti beavatkozások előtt szükséges PCR-tesztről szóló kormányrendeletet. A hivatala által küldött közlemény szerint az ombudsman fontos előrelépésnek tartja, hogy a kormányrendelet orvosolja a jelentésében feltárt azon visszásságot, hogy a rehabilitációs ellátások és az elektív beavatkozások előfeltételeként a PCR- és az antigén gyorstesztek elvégzésének előírását eddig nem jogszabály, hanem közvetve az emberi erőforrások miniszterének egyedi utasítása, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) körlevele fogalmazta meg.

Egy korábbi ombudsmani jelentés szerint nem volt egyértelmű, hogy a kiskorúak kísérőinek kell-e negatív PCR- és antigén teszt, illetve ezeket kinek kell fizetnie. Az új kormányrendeletet azonban úgy értékelték, hogy megnyugtató megoldást talált erre a problémára is, hiszen a döntés szerint a nagykorú kísérők COVID-19 -tesztjeit az egészségügyi intézménynek térítésmentesen kell elvégeznie.

Fontos lenne, hogy minél többen beoltassák magukat most, amikor még "béke" van, és nem gyorsult be a koronavírus-járvány negyedik hulláma - vélekedett Rusvai Miklós virológus. További részletekért kattintson ide!

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra