Koronavírus: ilyen kontaktkutatóként dolgozni

Hogyan reagálnak az emberek, ha felhívják őket azzal, hogy fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba? És mennyire megterhelő nap mint nap ilyen információt közölni idegenekkel? Egy amerikai nő 5 hónapja végzi ezt a munkát, és most megosztotta tapasztalatait.

Saját bevallása szerint Shawna Sherman kezdetben nem vette komolyan a koronavírus-járványt, úgy gondolta, ha a SARS vagy Ebola sem érte el Amerikát, a COVID-19 sem jelent súlyos fenyegetést. Mindezt azonban átértékelte, amint sorra vezették be a korlátozásokat az országban, és a könyvtárt is bezárták, ahol dolgozott. Közalkalmazottként pedig tudta, hogy hamarosan szociális munkára rendelhetik, ha vészhelyzetet hirdetnek városában. "Mindig azt hittem, hogy ez maximum földrengés esetén következhet be, pandémiára nem is számítottam" - idézte fel a Women's Health magazinnak.

Nem hitt a koronavírus létezésében, amíg felesége bele nem halt A floridai taxisofőr ma már megbánta, hogy feleségével nem vették komolyan a koronavírus-járványt. Történetét ide kattintva olvashatja.

Április 14-én azonban kapott egy e-mailt, hogy a járványügyi kontaktkutatásban tartanak igényt a munkájára, egész pontosan a hivatalosan diagnosztizált COVID-betegekkel szoros kapcsolatba került személyeket kell felhívnia és kikérdeznie. "Kéthetes képzést kaptam, az elméleten túl Zoom meetingen keresztül megfigyelhettem más kontaktkutatókat. Ennek során rájöttem, hogy ezen a területen mindenki kezdő, hiszen ez egy teljesen új helyzet" - mesélte.

Nem mindenki reagál jól, ha azzal hívják el, egy COVID-beteggel került szoros kapcsolatba. Fotó: Getty Images
Nem mindenki reagál jól, ha azzal hívják el, egy COVID-beteggel került szoros kapcsolatba. Fotó: Getty Images

"Az első nap ketten csapták rám a telefont"

Shawna nagyon izgult az első műszakja előtt. Bár kapott egy szövegkönyvet, amelyre támaszkodhatott, úgy érezte, ez sokszor csak megnehezítette a dolgát, mivel kihívás volt úgy felolvasnia a szöveget, hogy közben együttérzőnek tűnjön a vonal túlsó felén. Ráadásul a személyi jogok miatt, nem is árulhatta el, hogy a hívott fél melyik ismerőséről bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőzött . "Nem egyszerű így rávenni az embereket, hogy válaszoljanak a kérdésekre. Az első hívásomnál örültem, hogy némi küzdés árán sikerült eljutnom idáig. Ám a 15-20. perc környékén hallottam, hogy a háttérből egy férfi hang azt mondta, nem tűnök hivatásos járványkutatónak, ezért inkább tegye le a telefont. Az illető pedig rá hallgatott."

Volt, aki pedig még azelőtt rácsapta a telefont, hogy bemutatkozhatott volna. Ám Shawna nem adta fel, üzenetet írt neki, amiben elmagyarázta, hogy miért keresi. "Utána 5 percet tudtunk beszélgetni, de aztán újra letette arra hivatkozva, hogy túlságosan felzaklattam" - mondta, hozzátéve, hogy kis idő után belátta, nem szabad magára venni a hívottak viselkedését, akik valószínűleg megijedtek.

"A vírus nem válogat"

Szerencsére azért tapasztalata alapján többségében készséggel együttműködnek az emberek. Vannak, akik meg is köszönik a közösségért végzett munkáját. A feladata pedig sokszor igen megterhelő lelkileg. Volt, hogy egy olyan nőt kellett kikérdeznem, akiről hallottam, hogy jó eséllyel maga is elkapta a fertőzést, mert borzasztóan köhögött, nehezen vette a levegőt. Alig tudott beszélni, mégis végig kellett vennem vele a kötelező kérdéseket. Másik esetben egy olyan nőt kellett felhívnia, akinek a férje kórházba került a COVID-19 miatt. "Nem láthatta őt, és érthetően nagyon aggódott. Úgy érezte, nem gondoskodott róla megfelelően, ezért lett beteg. 30-40 percet beszéltem vele, és közben rengeteget sírt."

Kontaktkutató telefonosként napi négy órát dolgozott, heti 3-4 nap, egy idő után pedig előléptették csapatvezetőnek. Shawna azt mondja, hiányzik nekik a könyvtárosi munka, de végül is - ahogy a könyvtárban - most is segít információval ellátni a közösséget, és jelenleg ez a legtöbb, amit tehet. A kontaktkutatás pedig ráébresztette, hogy a koronavírus milyen gyorsan képes terjedni, milyen súlyos fenyegetést jelent, és hogy nem válogat, bárkit megfertőzhet. "Egy COVID-betegből hamar 30 lehet. Most már tudom, mennyire fontos a gyakori kézmosás, a távolságtartást és a maszkviselés."

Mi lehet az oka, hogy a járvány alatt csökkent a koraszülések száma? Az nlc.hu cikkéből megtudhatja, mit gondolnak az orvosok erről.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökések is lehetnek. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra