Koronavírus: így tesztelik az autósokat

Dél-Koreában egy új eljárást dolgoztak ki annak érdekében, hogy minél több embert, minél gyorsabban tudjanak megvizsgálni. A sofőröket egy drive-in tesztállomásra behajtva ellenőrzik, így próbálják megfékezni a koronavírus terjedését.

Kína után Dél-Koreából jelentették eddig a legtöbb COVID-19 megbetegedést. A legfrissebb adatok szerint a fertőzöttek száma átlépte az 5100-at, a halálos áldozatok száma pedig 29. Az ázsiai ország elnöke, Moon Jae-in ezért bejelentette, hogy minden eszközt készek bevetni, hogy megállítsák, vagy legalábbis lassítsák az új koronavírus terjedését. Egész pontosan úgy fogalmazott, hogy mostantól háborút folytatnak a vírus ellen. Ennek egyik eszköze, hogy kiterjesztették a lakossági ellenőrzéseket.

Kik halhatnak bele a koronavírus-fertőzésbe? Az új típusú koronavírus már 61 országban jelent meg, a fertőzöttek száma közel 90 ezer, a halottaké pedig átlépte a háromezret. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken magasról nagyon magasra emelte a járvány globális veszélyének szintjét, ahogy az sem, hogy a kutatók egyre alaposabban vizsgálják, kik halhatnak bele legnagyobb eséllyel a fertőzésbe. Részletek itt.

Kojang városa egy innovatív tesztelési módszert is bevezetett: drive-in állomást üzemeltet, ahová gépjárművel lehet behajtani (a nevét onnan kapta, hogy akárcsak a gyorséttermek autós kiszolgálóinál, itt sem kell kiszállni). A tesztelés ingyenes és bárki kérheti, ha nem helyi lakos, akkor is elvégzik.

Naponta 380 embert képesek letesztelni a drive-in koronavírus-állomásokon. Fotó: Getty Images
Naponta 380 embert képesek letesztelni a drive-in koronavírus-állomásokon. Fotó: Getty Images

A pontos folyamatról a CNN számolt be egy videós riportban. Először is kézfertőtlenítőt adnak az illetőknek, majd továbbgurulva egészségügyi dolgozók megmérik a sofőr és az utasok hőmérsékletét. Majd egy kérdőív kitöltése következik, amellyel a fertőzés tüneteit és rizikóit (utazás a közelmúltban, kikkel érintkeztek) mérik fel. Végül mintát vesznek az orrváladékból és torokból a koronavírusteszthez, és meg kell adni a személyes adatokat, mert az eredmény 2-3 nap múlva érkezik meg.

A drive-in állomáson dolgozók 5 órás műszakokat teljesítenek, amely alatt nem mehetnek mosdóba és nem is ihatnak, mert biztonsági okokból nem bújhatnak ki a fertőtlenített védőöltözetükből. Ezzel az innovatív eljárással 380 embert képesek letesztelni naponta, ha beválik, akkor a hatóságok az ország több részén is felállítanak hasonló autós tesztállomásokat.

Ha további friss hírekre kíváncsi a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, kattintson az nlc.hu oldalára!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció