Koronavírus: így strandolhatunk a járvány idején

A koronavírus elleni védekezés második szakaszában lehetőség lesz arra, hogy a strandszezon elinduljon. Ennek szabályairól Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

A koronavírus-járvány miatt az idei strandszezon egy kicsit más lesz, mint amilyenhez hozzászoktunk az előző években. Az egyik legfontosabb válzotás, hogy egyelőre csak a kültéri medencéket lehet majd használni. Lehetőség szerint fürdőzés előtt és után is zuhanyozzunk - figyelmezetett a tisztifőorvos. Hozzátette, a higiéniés szabályok betartása béke időben is fontos, de most kiemelt figyelmet kell fordítani ezekre. Ezért Müller Cecília arra kéri a fürdőzni vágyókat, hogy csak akkor menjenek a strandokra, ha egészségesek. A járványhelyzet miatt a távolságtartás is különösen fontos: úgy kell számolni, hogy egy főre legalább 16 négyzetméternyi terület jusson.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus megelőzés, koronavírus strand, koronavírus nyár, koronavírus operatív törzs, operatív törzs tájékoztató
Egyelőre csak a kültéri medencéket használhatjuk majd. Fotó: Getty Images

Fókuszban a fertőtlenítés

A tisztifőorvos elmondta, hogy a strandok üzemeltetőinek az üzembe helyezés előtt gondoskodniuk kell a medencék csírátlanításáról és alapos kitakarításáról. A fertőtlenítéshez literenként 50 milligrammnyi klór használatát javasolja - ez a 10-szerese annak a mennyiségnek, ami a fürdővízben van. A medencék feltöltésére szolgáló vizet azonban nem kell majd a szokásosnál jobban klórozni, ugyanis az a mennyiség elegendő az új típusú koronavírus, valamint az egyéb kórokozók elpusztításához.

Kiemelte továbbá, hogy a beléptető "karórákat" minden használat után, a sokak által megfogott felületeket - például a korlátokat, az öltözőszekrényeket, a kilincseket, a kapcsolókat, a csaptelepeket és az akasztókat - pedig legalább óránként le kell fertőtleníteni. Ezzel ugyanis jelentősen csökkenthető a koronavírus terjedésének kockázata. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a strandolás alatt sem szabad elfeledkezni a gyakori és alapos, szappanos kézmosásról, és aki teheti, vigyen magával fertőtlenítő kendőt, hogy ő is áttörölhesse a gyakran megérintett tárgyakat, mielőtt megfogná.

A tisztifőorvos kiemelte azt is, hogy jelenleg csak a vízforgató rendszert használó medencék használata javasolt. A gyógyvizeket, a szanunákat, a csúszdákat és a pezsgőfürdőket egyelőre nem vehetik igénybe a strandolók. Ezeket a koronavírus-helyzet alakulásától függően, fokozatosan nyitják meg - várhatóan akkor, amikor már a benti, zárt térben lévő medencék használatát is biztonságosnak ítélik.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a rendelkezésre álló információk szerint jelenleg 2 gyerek van kórházban, azonban nem szorulnak művi lélegeztetésre, "kielégítő" állapotban vannak. A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a mai napon hatályba lépett az a kormányrendelet, amely a más országokból érkező agrárdolgozók beléptetését szabályozza. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa beszélt. Mint mondta, a koronavírussal kapcsolatos biztonsági szabályok megsértése miatt az elmúlt 24 órában 9 esetben szabtak ki bírságot, valamint 13 embert jelentettek fel.

Fontos, hogy másfél méterre legyen egymástól a vendégek orra: ilyen lesz az élet a kocsmákban - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció