Koronavírus: így segít a NASA

Az amerikai Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) hivatalos Twitter-fiókján jelentette be, hogy mérnökeik orvosi eszközöket terveznek. "Mi általában űrrepülőket és nem orvosi eszközöket készítünk, de segíteni akarunk" - írták.

Kaliforniai laboratóriumukban a NASA mérnökei 37 nap alatt terveztek meg egy lélegeztetőgépet, amely tömeggyártásra is alkalmas. A szerkezetet New York egyik kórházában már ki is próbálták, gyártásának és alkalmazásának engedélyezése az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) már folyamatban van.

Egészségügyi dolgozók egy New York-i kórház előtt.
Egészségügyi dolgozók egy New York-i kórház előtt.

Az űrhajózási szakemberek más védőfelszerelést is terveznek, például sisak-oxigénlégző rendszert. Ez egyébként nem újdonság a számukra, hiszen eredetileg nagy magasságú repülésekhez kifejlesztett magassági védőfelszerelésről van szó, de mint kiderült, a COVID-19 betegségben szenvedő, de enyhébb tünetekkel rendelkező betegek kezelésére is alkalmas.

Egyedülálló módon képesek segíteni

A malária ellen használt klorokintól azt remélték, hogy az új koronavírus ellen is bevethető lesz. Az eddigi eredmények azonban ezt nem igazolták, egyesek szerint még veszélyes is lehet ez a hatóanyag. Mi az igazság? Részletek itt.

A mérnökök - a hivatal közlése szerint - eddig mintegy 250 javaslatot terjesztettek elő arról, hogy a NASA hogyan segíthetné a koronavírus-járvány elleni küzdelmet. "A NASA egyedülálló módon képes a koronavírusra adandó szövetségi válasz segítésére, figyelembe véve felszereltségét, szakemberállományát és eddigi szakmai tapasztalatait" - fogalmazott Jim Bridenstine, a hivatal vezetője, aki közleményt adott ki pénteken.

Emelődaruról búcsúzott a haldokló nagypapától a család - a megható történetet az nlc.hu oldalán olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés