Koronavírus: így küzdenek a hazai önkormányzatok

Országszerte folytatódik a koronavírus-járvány elleni küzdelem. A városi önkormányzatok részt vesznek a védőfelszerelések beszerzésében, de a bevásárlást és a kijárást is sok helyen szigorúan szabályozzák.

A szolnoki Hetényi Géza kórház és a MÁV-kórház komoly készletekkel rendelkezik fertőtlenítőszerekből, védőruhákból és speciális maszkokból - jelentette be Szalay Ferenc polgármester. Elmondása szerint a jövő hétre már egyhavi tartalékot halmoznak fel a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges védőeszközökből. Kiemelte, Szolnokon egyetlen beteget sem kellett idő előtt hazaküldeni.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus bolt, koronavírus kijárási korlátozás, koronavírus maszk
Maszkot viselő utasok egy miskolci villamoson. Fotó: MTI/Vajda János

Újabb szigorítások országszerte

Milyen maszkot viseljünk az utcán? A válaszért kattintson ide!

Egerbe 220, az új típusú koronavírus kimutatására alkalmas gyorsteszt érkezett, amelyekkel a szociális szférában dolgozók és ellátottak közül igyekeznek kiszűrni az esetlegesen fertőzötteket. A jövő héten várhatóan újabb 600 gyorstesztet kapnak, és további 5 ezer darabos szállítmányt várnak még, amit a legveszélyeztetettebb területen dolgozók tesztelésére szánnak - közölte Mirkóczki Ádám polgármester. A hétvégén pedig az eddigi szigorításokon túl újabbak is lesznek a hevesi megyeszékhelyen: péntek éjfél és szombat reggel 6 óra kötött, szombaton 22 órától vasárnap reggel 6 óráig, továbbá vasárnap 22 és 24 óra között kijárási korlátozást vezetnek be. Emellett kötelezővé teszik a szájmaszk viselését a város közterületein.

Nagykanizsán - Balogh László polgármester döntése alapján - pénteken és szombaton megváltozik a Vásárcsarnok látogatási ideje az idősek számára a koronavírus elleni védekezés jegyében. Az eddigi 9 és 12 óra közötti időszak helyett kizárólag 10 órától 12 óráig vásárolhatnak a piaccsarnokban a 65 év felettiek. Csongrádon Bedő Tamás polgármester fenntartja a korábbi hétvégékre meghatározott korlátozásokat. Tehát a piacokon csak szájmaszkban szabad vásárolni, a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben maximalizálják az ott tartózkodók számát, a konditermeknek pedig zárva kell tartaniuk szombaton és vasárnap. A korábbi hetek tapasztalatai alapján módosul a piac rendje is: ezentúl szombatonként fél 9 és 10 óra között vásárolhatnak a 65 évnél idősebbek. Az önkormányzat közben elkezdte az egészségügyi és szociális területen dolgozók, valamint a sok ügyféllel találkozó köztisztviselők szerológiai tesztelését.

Papírmaszkkal a biztonságos vásárlásért

Egy tatabányai nyomda a bevásárlóközpontokban és üzletekben alkalmazható, egyszer használatos papír arcmaszkot fejlesztett ki. A virSTOP nevű papírmaszk teljes mértékben magyar innováció - közölte Prech Tamás Zsolt, a tervező Media-Press '91 Kft. ügyvezetője. A maszkot szakorvosok bevonásával fejlesztették, hogy környezetüknek védelmet biztosíthassanak azok is, akiknek nincs lehetőségük minősített maszkot hordani. A javasolt alkalmazás szerint az érkező vásárló a bejáratnál megkapja a maszkot és felveszi, majd a kijáratnál elhelyezett szemetesbe helyezi. A virSTOP papír szájmaszk maximum két órán át használható. A társaság jelenleg napi 30 ezer darabot tud gyártani, ezzel is segítve a koronavírus elleni védekezést.

„Ronda háború ez, de én túl fogom élni!” – olvassa el egy idősotthon helyzetjelentését társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció