Koronavírus: így küzd Kína a 2. hullám ellen

Tovább nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma Pekingben, miután a múlt hét végén felfedeztek egy nagybani piachoz köthető járványgócot. A kínai fővárosban ezért újabb korlátozásokat vezettek be a vírus terjedésének megfékezésére.

Koronavírus: újabb kínai piac vált gócponttá - a részletekért kattintson ide!

Újabb 27 helyi fertőzésből eredő COVID-19 megbetegedést azonosítottak Pekingben. Ezzel a múlt csütörtök óta 106-ra emelkedett az új koronavírusos esetek száma a városban. A szomszédos Hupej tartományból négy újabb, a pekingi góchoz köthető megbetegedést jelentettek, míg egy embert a délnyugati Szecsuan tartományban diagnosztizáltak COVID-19-cel, azután, hogy Pekingből odarepült.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Kína, koronavírus fertőzöttek, koronavírus gócpontok, koronavírus korlátozások
Széleskörű tesztelés indult Pekingben. Fotó: Getty Images

Nem hagyhatják el a várost

Egy hétfői döntés alapján átmenetileg nem hagyhatják el a várost olyan emberek, akiknél magasabb annak a kockázata, hogy megfertőződhettek az új típusú koronavírussal. Ha pedig ilyen utasok az elmúlt napokban távoztak volna Pekingből, a hatóságok tájékoztatják az érintett úticélok hatóságait. Az ország több területén ismét 14 napos kötelező karantént vezettek be a Pekingből érkezők számára. A kínai főváros közösségi személyszállító szolgáltatói, valamint a taxitársaságok ideiglenesen nem közlekednek Peking határán kívülre, a távolsági buszok közlekedését pedig szintén felfüggesztették.

Háborús készültség

A város egyes kerületeiben "háborús készültséget" vezettek be. Ez azt jelenti, hogy az ott élők legfeljebb napi egy alkalommal, bevásárlás céljából hagyhatják el otthonukat, a nemrégiben újranyitott iskolákat ismét bezárták. A hatóságok nagy erőkkel folytatják az igazolt koronavírus-fertőzöttekkel, valamint a piaccal kapcsolatba került emberek keresését. A kontaktkutatásba önkénteseket is bevontak, akik házról házra járva kérdezik végig a lakókat afertőzéskockázatának felmérésére. A városban emellett a piacokon, a zöldség- és gyümölcsüzletekben, a vendéglátóhelyeken, valamint a kormányzati épületekben is ellenőrzik a megfelelő óvintézkedések és fertőtlenítési eljárások betartását.

A 21 millió lakosú kínai fővárosban a hét végén azonosították a Hszinfadi nevű nagybani piachoz köthető koronavírus-gócot. A Peking déli részén található, 107 hektáros piac Peking mellett több észak-kínai tartományt is ellát élelmiszerrel. A fertőzések felfedezése után a piacot bezárták, és széles körű tesztelést végeztek a piachoz vagy az ott jártakhoz köthető emberek körében. Sokan azonban az élelmiszerellátás fennakadása és az élelmiszerek biztonsága miatt is aggódnak.

100 kilót hízott a karantén alatt egy 26 éves kínai férfi - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső