Koronavírus: így hat az elmére a bezártság

A megkérdezettek többsége állandó fáradtsággal küzd, illetve sokan úgy érzik, gondolkodásuk sem olyan gyors és hatékony, mint a koronavírus-járvány miatti korlátozások bevezetése előtt volt - derült ki egy friss amerikai felmérésből.

A Harvard Egyetem egyik tudósa szerint otthon is tesztelhetnék saját magukat az emberek koronavírusra. Részletek itt.

Míg egyesek arra panaszkodnak, hogy a bezártságban felszedtek néhány kilót, addig másokat inkább mentálisan viselt meg a járványhelyzet az elmúlt néhány hónap során. Erre világít rá egy friss, kétezer amerikai felnőtt bevonásával készült felmérés is. Mint azt a New York Post írja, az eredmények szerint a válaszadók döntő többsége, közel kétharmada számára egyhangúan telnek a napok, így nehezen tudnak koncentrálni, odafigyelni a feladataikra. Tízből hatan ráadásul kifejezetten letargikusnak írták le az általános hangulatukat, a válaszadók több mint fele pedig úgy érzi, a napok gyorsan telnek, és ők mindig fáradtak.

A koronavírus-járvány miatt bezártság sokak gondolkodását megviselte
A koronavírus-járvány miatt bezártság sokak gondolkodását megviselte. Fotó: Getty Images

A válaszadók közel fele aggódik elméjük élessége miatt is: ők kimondottan tartanak attól, hogy gondolkodásukra és koncentrációs képességükre is erősen negatív hatást gyakoroltak az elmúlt hetek, hónapok történései. Aggódnak, hogy talán már nem tudnak úgy összpontosítani, mint a bezártságot megelőző időszakban.

Mi hozhat megoldást a problémára?

Mit tehetünk, hogy gondolkodásunk és koncentrációnk ne hagyjon cserben minket akkor sem, ha egyelőre nem mehetünk vissza az irodába? Nos, ahogyan sokan fizikai egészségüket új mozgásformákkal próbálják megőrizni, úgy elménk megszokott működését is új módszerekkel segíthetünk fenntartani. Ezzel együtt nem kell nagy ördöngösségekre gondolnunk.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a válaszadók 46 százaléka szerint már az is sokat segít, ha rendszeresen olvasunk, míg 40 százalék az edzésben, 37 százalék a kirakózásban, 36 százalék a dokumentumfilm-nézésben, 33 százalék pedig a társasjátékozásban bízik. A válaszadók 31 százaléka kezdett el új vitaminokat vagy étrend-kiegészítőket szedni a bezártság alatt. 31 százalékuk rendszeres keresztrejtvényfejtéssel, 28 százalékuk valamilyen új hobbival, 17-17 százalék pedig sodokuval és nyelvtanulással is próbálja pallérozni elméjét.

Különleges felvételeken örökítették meg, ahogy az új koronavírus megtámadja a tüdő szöveteit. Részleteket az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)