Koronavírus: hörcsögök ezreit pusztítják el Hongkongban

Mintegy kétezer hörcsög leadását és leölését rendelték el a hatóságok Hongkongban, miután az egyik helyi állatkereskedésben tizenegy rágcsáló szervezetében kimutatták az új típusú koronavírus-fertőzést.

Akárcsak az embereknél,fertőzésesetén a társállatoknál is okozhat szívizomgyulladást az új típusú koronavírus.

Miközben a világ legtöbb országában fokozatosan keresik a kormányok a megoldást a koronavírussal való együttélésre, addig Kínában a zéró tolerancia elve alapján továbbra is igyekeznek mindent a járvány megfékezésének alárendelni. A legfrissebb intézkedés ugyanakkor sokkolta az állatbarátokat. Hongkongban egy állatkereskedés alkalmazottja megfertőződött a koronavírus delta variánsával. A kontaktkutatás során a hatóságok a kereskedésben árult állatokat is letesztelték, és bár a nyulak és csincsillák fertőzésmentesnek bizonyultak, tizenegy hörcsögnél ki lehetett mutatni a fertőzést - írta meg kedden a Reuters hírügynökség.

Az AFCD védőruhás munkatársai az állatkereskedés bejáratánál, ahol 11 fertőzött hörcsögöt találták
Az AFCD védőruhás munkatársai az állatkereskedés bejáratánál, ahol 11 fertőzött hörcsögöt találták

Az eset nyomán több állatkereskedést is lezártak és fertőtlenítettek a városban, továbbá elrendelték, hogy minden 2021. december 22. után vásárolt hörcsögöt adjanak le gazdáik a mezőgazdasági, halászati és természetvédelmi minisztérium (AFCD) számára, amelynek szakemberei elaltatják és megsemmisítik az állatokat. Egyszersmind felszólították a lakosságot, hogy semmiképpen se tegyék ki és hagyják magukra az apró rágcsálókat az utcákon. Az érintett kereskedés vásárlói közül mintegy 150 főt karanténba zártak. Emellett leállították a városban a kisállatok értékesítését, valamint azok importálását is, miután a tizenegy fertőzött hörcsög Hollandiából érkezett Hongkongba.

Sophia Chan egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a hatóságok óvatosságból járnak el így, dacára annak, hogy egyelőre nincs tudományos bizonyíték, amely azt igazolná, hogy háziállatok is megfertőzhetik az embert. "A kisállat-tulajdonosok kövessék a megfelelő higiéniai gyakorlatot, beleértve, hogy mossanak kezet, miután állatukkal, azok etetési vagy egyéb felszereléseivel érintkeztek, és kerüljék az állatok puszilgatását" - hívta fel a lakosság figyelmét Leung Siu-fai, az AFCD igazgatója.

Eközben az állatgyógyászati klinikákat is üzemeltető Társaság az Állatkínzás Megelőzéséért (SPCA) állatvédő szervezet a kialakult helyzet újragondolását sürgeti. "A SPCA megdöbbent és aggódik a közelmúltbeli kormányzati bejelentés miatt a több mint kétezer kisállat kezelési eljárásáról, amely egyáltalán nem veszi figyelembe az állatok jólétét és az ember-állat köteléket" - mutatott rá a helyi szervezet.

COVID-19-ben elhunyt egy 57 éves énekesnő Csehországban, aki az oltásokkal szembeni ellenérzései miatt inkább természetes úton kívánt védettséget - és ezáltal védettségi igazolást - szerezni a koronavírussal szemben.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: