Koronavírus: hihetetlenül gyorsan terjedt el

Egy genetikai mutációkat vizsgáló, nagy léptékű kutatás szerint az új típusú koronavírus gyorsan terjedésnek indult a világon, 2019 végén.

A Londoni Egyetem (UCL) tudósai több mint 7500, az új típusú koronavírus okozta Covid-19-betegséggel diagnosztizált beteg mintáját elemezték genetikai szempontból, és a SARS-CoV-2 majdnem 200 genetikai mutációját találták meg.

A mutálódás természetes

Koronavírus: ezek lehetnek a Föld járványmentes pontjai - kattintson!

Az eredmények alapján a koronavírus globális genetikai változatainak nagy részét megtalálták a leginkább sújtott országok mindegyikében. Ez arra utal, hogy a kórokozó már a koronavírus-járvány kezdetén is nagymértékben elterjedt - közölte Francois Balloux, a UCL professzora, aki egyben a kutatás egyik vezetője volt. "Minden vírus természetes módon mutálódik. A mutációk önmagukban nem jelentenek rosszat és semmi sem utal arra, hogy a SARS-CoV-2 a vártnál gyorsabban vagy lassabban mutálódik. Eddigi tudásunk alapján nem mondhatjuk, hogy halálosabbá és fertőzőbbé vagy ellenkezőleg, enyhébbé vált volna" - hangsúlyozta.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedése, koronavírus világjárvány
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedése, koronavírus világjárvány

Csütörtök délutánig már több mint 3,77 millió embert fertőzött meg és 264 ezer életet követelt világszerte az új típusú koronavírus. A nemrég publikált tanulmány megerősítette, hogy az új kór 2019 végén jelent meg, és ezután gyorsan elterjedt az egész Földön. A pontos kiindulópontot azonban nem tudták megállapítani a kutatók. A kutatócsoport eredményei alátámasztják azt is, amit egyre több bizonyíték mutat: a SARS-CoV-2 vírus mutációi egy közös ősre vezethetők vissza 2019 végéről, ami arra utal, hogy a vírus ekkor terjedt át gazdaállatáról az emberre. Eszerint azonban valószínűtlen, hogy a Covid-19 betegséget okozó új koronavírus régóta terjedt volna az emberek között, már azelőtt, hogy az első eseteket azonosították - mondta Balloux.

Mi a helyzet a francia esettel?

Közben kiderült, hogy egy francia férfi már december 27-én fertőzött volt, tehát majdnem egy hónappal korábban, mint ahogy Franciaországban igazolták volna az első koronavírusos esetet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a francia eset "nem meglepő", ezért arra szólította fel az országokat, hogy nyomozzanak további gyanús esetek után. A londoni kutatók szerint a tanulmányukban azonosított 198 kis genetikai változás vagy mutáció egymástól függetlenül, többször is végbement. A mutációk ismerete egyébként a vírus alkalmazkodásának megértéséhez járulnak hozzá, valamint segítik a gyógyszerek és védőoltások kifejlesztését is.

"A vírusok legyőzésében az a nagy kihívás, hogy a gyógyszer vagy vakcina elveszítheti a hatásosságát, ha a vírus mutálódik. Ám ha a kórokozó olyan részeire összpontosítunk, amelyek kisebb valószínűséggel mutálódnak, az növeli a hosszú távon hatékony szerek kifejlesztésének esélyét" - magyarázta a szakértő.

20 százalék esélye volt túlélni a koronavírust a manchesteri családapának, de sikerült - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: