Koronavírus: hatalmas bajban Törökország

Napi 3-4 ezer új koronavírusos beteget regisztráltak Törökországban az elmúlt hetekben. Ha hasonló ütemben folytatódik a járvány terjedése, az jelentős problémákat okozhat az ország - amúgy is bizonytalan lábakon álló - gazdaságában.

A 82 millió lakosú Törökországban áprilisig semmilyen kijárási korlátozást nem hirdettek meg. Az elemzők most attól tartanak, hogy a koronavírus elhatalmasodik az országon, ennek pedig komoly következményei lehetnek egy olyan gazdaságra nézve, amely több éve devizájának leértékelődésével és növekvő munkanélküliséggel küzd - írta a Portfólió a CNBC cikkére hivatkozva.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Törökország, koronavírus gazdaság, koronavírus munkahely, koronavírus korlátozások, koronavírus turizmus, koronavírus munkanélküliség
Szájmaszkot viselő járókelők Isztambulban. Fotó: Getty Images

Nagy lehet a baj

Koronavírus: gond lehet Amerikában az élelmiszer-ellátással - olvassa el a részleteket!

Törökországban március 11-én regisztrálták az első koronavírus-fertőzöttet, azóta - tehát valamivel több mint 1 hónap alatt - pedig több mint 69 ezer betegről és 1518 áldozatról számolt be az ország. Törökország ezzel a 9. helyen áll a 10 legérintettebb ország listáján. Ennek ellenére egyelőre csak hétvégére rendeltek el kijárási korlátozást a törökök.

Törökországban egyébként már januárban is 14 százalékos volt a munkanélküliség aránya, az elemzők számításai szerint azonban a koronavírus-járvány miatt jelentősen megnő majd az állás nélkül maradtak száma. A legtöbb nem létfontosságú üzlet ugyanis bezárt, a turizmus pedig tulajdonképpen megszűnt az országban.

Lesz segítség, de nem biztos, hogy elég

A kormány több tízmilliárd lírás finanszírozással segíti ki a koronavírus okozta helyzet miatt bajba jutott vállalkozásokat - jelentette be Recep Tayyip Erdoğan török elnök. Nagy kérdés viszont, hogy ez mire lesz elég. A török líra ugyanis már így is 13 százalékot gyengült idén a dollárhoz képest, az elemzők pedig további inflációra számítanak. Egyes szakértők szerint Törökországnak IMF-hitelre lenne szüksége a helyzet megoldásához, ettől azonban a török államfő elzárkózik.

Szomorú üzenetet hagyott a strandon egy ausztrál nő, aki elveszítette a munkáját - olvassa el társportálunk, az nlc.hu erről szóló cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: