Koronavírus: hat mentődolgozó fertőződött meg

Már 40 ezer mintavételnél járnak a mentősök, akik közül hatan fertőződtek meg a koronavírussal.

Hat mentődolgozó fertőződött meg koronavírussal, a mentők 15 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött betegnek nyújtottak segítséget - mondta el Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján. A mentők napján megszólaló főigazgató kiemelte: az elmúlt időszak fejlesztései nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy feladataikat a járvány idején is a legmagasabb színvonalon tudják ellátni.

Koronavírus: applikációval segít a mentőszolgálat A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról is tájékozódhatunk az Országos Mentőszolgálat applikációjának segítségével. Kattintson a részletekért!

50 autó szállítja a koronavírus-gyanús betegeket

A koronavírus-járvány miatt a mentőszolgálat országszerte megnövelte a kapacitását, megyénként több plusz mentőegységet állított szolgálatba. A mentősök 40 ezer ember járványügyi mintavételét végezték el, amihez 55 ezer védőruhát, FFP-maszkot használtak fel és több mint 440 ezer pár gumikesztyű fogyott. A mentők csak a koronavírus kapcsán 420 ezer kilométert tettek meg - mondta Csató Gábor Hozzátette: az elmúlt időszakban több mint 400 új mentőautó állt szolgálatba, az elmúlt órákban is 40-nél több új mentőautót kaptak.

Új mentőautók a mentők napja alkalmából rendezett ünnepségen. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Új mentőautók a mentők napja alkalmából rendezett ünnepségen. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

"Munkánk eredményességét az alapozta meg, hogy már a járvány kezdetekor 8500 bajtársunk egy emberként fejezte ki tettrekészségét a vírus elleni küzdelemben" - fogalmazott. Az OMSZ 50 mentőautót különített el a Covid-19 gyanús, illetve igazoltan fertőzött betegek szállítására, emellett 17 határállomáson 315 ezer ember ellenőrzését végezték el. Mint mondta, a mentőszolgálat részt vesz a szűrővizsgálatokban, és a háziorvosok, orvosi ügyeletek számára már több mint 5500 doboz sebészi és majdnem 20 ezer FFP-maszkot osztottak ki.

Csató Gábor az OMSZ 72. születésnapján köszönetet mondott a bajtársaknak, a szolgálatot segítő orvostanhallgatóknak, önkénteseknek, vöröskereszteseknek, betegszállítóknak, valamint a támogató magánszemélyeknek, cégeknek. Emlékezetett rá, hogy 133 éve ezen a napon indult el a szervezett életmentés Magyarországon, 1948-ban pedig ekkor kezdte meg működését az OMSZ. A mentőszolgálat alapításáról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció