Koronavírus: gyorsan romlik a helyzet Ázsiában

Meredeken emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma egyes ázsiai és csendes-óceáni országokban - hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet.

Gyorsan emelkedik az újabban feljegyzett koronavírus-fertőzöttek és a fertőzéshez köthető halálesetek száma egyes ázsiai és csendes-óceániai országokban - közölte szerdán Kaszai Takesi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyugat-csendes-óceáni regionális igazgatója. A statisztikák elsősorban a vírus rendkívül fertőző delta variánsa miatt romolhatnak a szakértők szerint.

Koronavírus: a delta variáns ezért veszélyes A negyedik járványhullám főszereplője a vuhani variánsnál jóval virulensebb delta mutáció lehet, amely a beoltottak körében is aggodalomra adhat okot, az oltatlanoknak azonban még több félnivalójuk lehet tőle.

"A járvány kritikus szakaszában van"

Kaszai online sajtótájékoztatóján elmondta: a térségben feljegyzett koronavírus-fertőzöttek száma a globálisan feljegyzett esetszámok tíz százalékát, míg a halálesetek száma a globális halálesetek nyolc százalékát tette ki a térségben. Macui Tamano, a WHO regionális irodájának az egészségügyi vészhelyzeti információkért és kockázatértékelésért felelős vezetője közölte: az elmúlt 24 órában Japánban, Malajziában, a Fülöp-szigeteken és Vietnamban jegyezték fel a legtöbb új fertőzöttet egy nap alatt. Eközben Kínában, Szingapúrban és Mongóliában kevesebb fertőzöttet regisztráltak a szigorú közegészségügyi és távolságtartási intézkedések közepette, valamint a nagy átoltottságnak köszönhetően - tette hozzá.

Több ázsiai országban is gyorsan emelkedik a fertőzöttek száma. Fotó: Getty Images
Több ázsiai országban is gyorsan emelkedik a fertőzöttek száma. Fotó: Getty Images

A WHO regionális igazgatója szerint a járvány "kritikus szakaszában" van, így két forgatókönyvvel lehet számolni a következő hónapokban. Az egyik forgatókönyv szerint sikerül csökkenteni a koronavírus-járvány kockázatát, és a szezonális influenzához, valamint egyéb, védőoltások által megelőzhető betegségekhez hasonlóan lehet kezelni a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegséget (COVID-19).

A másik forgatókönyv esetében azonban további veszélyesebb variánsok alakulhatnak ki, amelyek még könnyebben terjedhetnek, súlyosabb megbetegedéseket okozhatnak, és ellenállhatnak a vakcináknak. "El akarjuk kerülni ezt a forgatókönyvet és a vele járó összes egészségügyi, társadalmi és gazdasági költséget, ha lehetséges" - jelentette ki Kaszai. "Ennek legjobb módja, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk most a vírus terjedésének megakadályozása érdekében" - fogalmazott.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)